ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Culturii

11:27 | 23.11.2021 Categorie: Comunicate

Vizita de lucru a Ministrului Culturii al Republicii Moldova Sergiu Prodan la Ankara

Chişinău, 23 nov. /MOLDPRES/. La 22 noiembrie curent, Ministrul Culturii al Republicii Moldova Sergiu Prodan, fiind însoțit de Șeful Direcției Turism Andrei Chistol, s-a aflat într-o vizita de lucru în Republica Turcia, Ankara, unde a avut o întâlnire cu Ministrul Culturii și Turismului al Turciei, Mehmet Nuri Ersoy. La această întrevedere a participat Viceministrul  Culturii și Turismului al Turciei Nadir Alpaslan și Ambasadorul Republicii Moldova în Republica Turcia, E.S. Dmitri Croitor.

Oficialii au discutat despre relațiile de colaborare bilaterală și perspectivele de dezvoltare a proiectelor comune în domeniul culturii. În context, Sergiu Prodan a mulțumit pentru sprijinul constant acordat Republicii Moldova de Guvernul Turciei, inclusiv în contextul pandemic. În cadrul discuțiilor Sergiu Prodan a menționat despre accentul pus de Republica Moldova pe dezvoltarea sectorului cultural și pe promovarea rutelor cultural-turistice. În context, a fost subliniată prioritatea restaurării obiectelor culturale, în particular construcția noii clădiri a Filarmonicii Naționale de la Chișinău, precum și construcția clădirii teatrului național găgăuz la Ceadâr-Lunga.

La rândul său, Ministrul Culturii și Turismului al Turciei, Mehmet Nuri Ersoy, și-a manifestat deschiderea pentru susținerea plenară în continuarea proiectelor culturale comune și demararea unor noi acțiuni culturale care ar intensifica relațiile bilaterale și ar contribui la dezvoltarea domeniului culturii și turismului în Republica Moldova.

Cei doi Miniștri au convenit la intensificarea schimburilor de experiență, mai ales în domeniul legislației referitoare la restaurarea patrimoniului și protejarea acestuia, corelate cu promovarea investițiilor în infrastructură, având în vedere că Turcia are o vastă experiență în domeniu. În același context, partea turcă și-a manifestat disponibilitatea de a oferi, prin intermediul Direcției pentru Turcii din Străinătate și Comunitățile Înrudite (YTB), un anumit număr de burse de studii pentru studenții din Moldova în universitățile turcești în domeniul restaurării patrimoniului cultural.

În aceeași zi, Ministrul Sergiu Prodan a avut o întâlnire aparte cu Viceministrul Culturii și Turismului al Turciei Ahmet Misbah Demircan, în cadrul căreia au fost discutate perspectivele cooperării în domeniul producției cinematografice, în particular privind realizarea unei co-producții de film documentar despre Republica Moldova. Oficialii au convenit intensificarea contactelor la nivelul instituțiilor omoloage în domeniul cinematografiei.

 


Vizita ministrului Prodan a anticipat desfășurarea Zilelor Culturii Moldovei în Turcia, eveniment organizat de Ministerul Culturii al Republicii Moldova împreună cu  Ambasada Republicii Moldova în Republica Turcia și Ministerul Culturii și Turismului al Republicii Turcia. În cadrul evenimentului, care se va deschide astăzi, 23 noiembrie, vor evolua Ansamblul Național Academic de dansuri populare „Joc", orchestra "Lăutarii" și ansamblul de dans "Kadînja", vor fi organizate expoziții de pictură și covor tradițional moldovenesc.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!