ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Miniștrii de Externe din Republica Moldova și România au semnat o foaie de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare

12:59 | 23.11.2021 Categorie: Politică

Chişinău, 23 nov. /MOLDPRES/. Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene a Republicii Moldova, Nicu Popescu, și omologul său român, Bogdan Aurescu, au semnat astăzi la București Foaia de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare. Actul a fost semnat în prezența președinților Republicii Moldova și României, Maia Sandu și Klaus Iohannis, comunică MOLDPRES.

Cei doi șefi de stat au reiterat susținerea reciprocă, precizând că sunt dedicați consolidării parteneriatului bilateral pentru integrare europeană a Republicii Moldova și avansării proceselor de reformă.

“Republica Moldova a simțit mereu umărul României, care ne-a ajutat să trecem mai ușor prin crize, dar și să începem a construi un viitor mai bun. Datorită României, țara noastră a primit primele donații de vaccin anti-Covid-19 care ne-au permis să inițiem procesul de vaccinare deja la începutul lunii martie și să salvăm mii de vieți. Tot datorită României, în primăvară, agricultorii noștri au primit 6000 de tone de motorină, care i-a ajutat să facă față mai ușor urmărilor secetei din 2020. Iar în această toamnă, în plină criză energetică, Guvernul României ne-a venit în ajutor, oferindu-ne păcură pentru a produce energie termică. În numele tuturor cetățenilor Republicii Moldova, vă mulțumesc pentru acest sprijin semnificativ”, a spus Maia Sandu.

Președintele Republicii Moldova a menționat că o importanță aparte o au investițiile românești în Republica Moldova, dar și deschiderea pieței românești pentru producătorii noștri. “România este, de mai mulți ani, partenerul nostru comercial cel mai important. Ne dorim ca acest parteneriat să crească, iar noi vom avea grijă, inclusiv prin reformele în justiție, să facem din Republica Moldova un loc sigur și atractiv pentru investiții. Aici vreau să transmit un mesaj pentru investitorii din România: Republica Moldova se schimbă, statul nostru va deveni mai eficient, mai transparent, mai prietenos cu afacerile, așa că vă așteptăm să veniți în Republica Moldova”, a adăugat Sandu.

La rândul său, Klaus Iohannis, a precizat că Republica Moldova se bucură de un sprijin covârșitor, durabil şi transpartinic la București. “Suntem cu toții dedicați consolidării parteneriatului strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova şi avansării proceselor de reformă. Dorim ca Republica Moldova să se dezvolte pe model european, în beneficiul cetățenilor săi. De asemenea, România va rămâne în continuare cel mai apropiat prieten al Republicii Moldova", a afirmat Iohannis.

Preşedintele României a specificat că dialogul bilateral a fost, în acest an, extrem de intens, pe toate palierele. „Cooperarea pe linie guvernamentală şi parlamentară a cunoscut un reviriment, iar membrii executivelor au avut deja numeroase întâlniri aplicate, în care au discutat priorităţile sectoriale. Cooperarea continuă în ritm intens şi în momentul de faţă", a spus Iohannis.

Șeful statului român a anunţat că agenda bilaterală este extrem de bogată pentru perioada următoare. „Am discutat azi cu doamna preşedinte despre toate domeniile în care avem proiecte comune, de impact, în special în ceea ce privește interconectarea energetică şi consolidarea securităţii energetice, dezvoltarea infrastructurii de transport, perspectivele continuării acordării de asistenţă nerambursabilă Republicii Moldova printr-un nou Acord dedicat, dezvoltarea comunicațiilor şi a cooperării în domeniul educaţiei. De asemenea, am discutat pe larg pe tema agendei europene a Republicii Moldova, inclusiv în perspectiva viitorului summit al Parteneriatului Estic din decembrie. Dorim ca acesta să aibă ca rezultat un angajament solid faţă de partenerii estici cei mai ambițioși şi avansați în implementarea reformelor, cum este Republica Moldova", a conchis Iohannis.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, se afla astăzi într-o vizită la București.

Foto: twitter.com

img21008968

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!