ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Artistul plastic Arcadie Răileanu a vernisat o expoziție de pictură la Piatra-Neamț

07:57 | 24.11.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 24 nov. /MOLDPRES/. O expoziție de pictură cu genericul ”Autoportret” a artistului plastic Arcadie Răileanu, originar din R. Moldova, stabilit de mai mulți ani în România, a fost vernisată zilele acestea la Galeria de Artă ”Lascăr Vorel” din orașul Piatra-Neamț, eveniment organizat de Centrul pentru Cultură și Arte “Carmen Saeculare”, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Arcadie Răileanu a menționat că în cadrul expoziției prezintă o suită de lucrări, 39 la număr, diverse prin conținut, tematică, tehnică, prin mărimea lucrărilor. ”Am avut mai multe teme, în timpul acesta care pare nefiresc de trist pentru noi. Pictura nu-i o muncă, pictura este o desfătare, un lucru de suflet. Fiecare lucrare mă reprezintă, îmi reprezintă gândurile, experiența. O pictură abstractă o pot picta și la New York, și la Paris, pe când un peisaj de la Piatra-Neamț îl pot face doar aici. Aceste lucrări sunt realizate într-o tentă impresionistă”, a precizat pictorul.

Totodată, artistul plastic Arcadie Răileanu a editat recent un album de pictură. Acesta cuprinde 140 de pagini și tot atâtea lucrări, realizate din 1999 până în prezent. Tot în anul curent, pictorul a mai avut o expoziție la Piatra Neamț. Aceasta a cuprins 40 de lucrări, executate în ulei pe pânză și acuarelă. ”Lucrez în diverse tehnici și sunt influențat de curente diferite. Pictura care o fac este aproape de expresionism abstract, neoplasticism și cubism. Totodată, am lucrări de pictură realistă cu tentă impresionistă. Mă inspiră foarte mult peisajele de la Piatra-Neamț”, a constatat  artistul plastic.

În anul curent, Arcadie Răileanu a pictat circa 60 de lucrări. ”Îmi doresc foarte mult să vin cu o expoziție și la Chișinău. Am plecat din R. Moldova de mai bine de 20 de ani, iar pe parcursul a două decenii am realizat mai multe lucrări. La Chișinău am mulți prieteni, care mă așteaptă și care vor să vadă ceea ce am realizat în ultimii ani”, a mai spus pictorul.

Arcadie Răileanu s-a născut la 28 noiembrie 1950, în satul Petreni, raionul Drochia. În 1969 a absolvit Școala de Arte Plastice „A. V. Șciusev” din Chișinău, iar în 1978 -  Universitatea Tehnică a Moldovei, Facultatea de Construcții Urbane, specialitatea arhitectură. În 1978 -1981 a fost arhitect-șef al raionului Florești, iar anii 1983-1999 – director al Școlii de pictură pentru copii din raionul Dondușeni. În 1987 a devenit membru al Uniunii Artiștilor Plastici din R. Moldova și  în 2004 – membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. În 1999 se stabilește la Piatra-Neamț, România. În 2006-2015 a fost director al Școlii Județene de Artă Populară din Piatra-Neamț.

A avut expoziții personale în Belgia, Italia, R. Moldova (Chișinău, Bălți) și România (Bârlad, București, Craiova, Galați, Piatra-Neamț, Roman, Timișoara). Arcadie Răileanu a participat, de-a lungul carierei, la numeroase expoziții de grup, desfășurate în R. Moldova (Tighina, Chișinău), România (Călimănești, Râmnicu-Vâlcea, Timișoara, Piatra-Neamț), Rusia (Moscova). În 1999 a obținut premiul I, secția pictură, la Bienala Națională „Lascăr Vorel” din Piatra-Neamț. 

img21008988

img21008988

img21008988

img21008988

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!