ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Legea bugetului de stat pentru anul 2022 va fi examinată în Parlament

14:18 | 24.11.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 24 nov. /MOLDPRES/. Comisia economie, buget și finanțe a examinat astăzi și va propune plenului Legislativului aprobarea proiectului legii bugetului de stat pentru anul 2022, comunică MOLDPRES.

Potrivit documentului, veniturile la bugetul de stat vor constitui, în anul viitor, 50,1 miliarde de lei, în creștere cu 9,2% față de anul curent. Cheltuielile totale sunt estimate la 65,2 miliarde de lei, mai mult cu 13,1% comparativ cu anul 2021. Deficitul bugetului de stat este prevăzut în sumă de 15,1 miliarde de lei.

La capitolul cheltuieli, sunt prevăzute alocări pentru majorarea ajutorului pentru perioada rece a anului și creșterea numărului de beneficiari ai acestui ajutor. De asemenea, va continua compensarea parțială pentru gospodăriile casnice a costurilor facturilor la gaze naturale și energie termică.

Soldul datoriei de stat la 31 decembrie 2022 se estimează la 103,3 miliarde de lei, ceea ce va constitui 40,4% din PIB. Totodată, pentru anul viitor este prognozată o creștere a Produsului Intern Brut cu 4,5%, o inflație medie anuală de 6,9%, o majorare a exporturilor de 10,6% și a importurilor – de 5,1% și o creștere a salariului mediu pe economie cu 10% față de anul curent.

Proiectul legii bugetului de stat se examinează de Parlament în trei lecturi.

Foto: Parlament

img21009009

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!