ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cineastul și poetul Emil Loteanu a fost comemorat la AȘM, la 85 de ani de la naștere

20:27 | 24.11.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 25 nov. /MOLDPRES/. La Academia de Științe a Moldovei a fost comemorat zilele acestea cineastul și poetul Emil Loteanu, laureat al Premiului de Stat, deținător al ”Ordinului Republicii”, la 85 de ani de la naștere, informează MOLDPRES.

La simpozionul cu genericul „Emil Loteanu: o nouă galaxie cinematografică”, desfășurat cu prezență fizică și online, organizat de AȘM și Institutul Patrimoniului Cultural, au participat academicienii Mihai Cimpoi și Eugen Doga, scriitorul Vladimir Beșleagă, actorul Victor Voinicescu-Soțki, stabilit la Paris, Valerii Fomin din Federația Rusă, cineastul din România Marcel Loteanu, fratele regretatului regizor și poet, președintele Uniunii Cineaștilor din Moldova, Virgil Mărgineanu, directorul Institutului Patrimoniului Cultural, Victor Ghilaș, Orest Dabija, șeful Direcției arte și industrii creative a Ministerului Culturii, criticul de artă Ana-Maria Plămădeală, regizorul Dumitru Olărescu, Valentina Plugaru, regizor de sunete care a fost prezentă alături de regizor pe platourile de filmare la pelicula ”Luceafărul”  ș.a.

Solicitat de agenție, academicianul Mihai Cimpoi a menționat că, activând într-o perioadă ostilă culturii și afirmărilor individuale, Emil Loteanu a creat filme care i-au adus o recunoaștere internațională în mai multe țări din Europa și America Latină, demonstrând că se poate rezista împotriva tuturor obstacolelor și vicisitudinilor prin cultură. ”Ca poet, a făcut parte din generația stelară șaizecistă, făcând, ca și Grigore Vieru, un legământ cu Eminescu. În creația sa a valorificat toate miturile noastre fundamentale: de la cel dacic la cel mioritic și cel al Luceafărului, despre care vorbea criticul și istoricul literar George Călinescu”, a subliniat Mihai Cimpoi.

La rândul său, compozitorul Eugen Doga, care a făcut muzică la patru filme ale regretatului cineast, a spus că Emil Loteanu i-a scos creația pe arena internațională. Totodată, scriitorul Vladimir Beșleagă, întrebându-l, imaginar pe Emil Loteanu, cărei patrii aparține,  acesta ar fi răspuns că celei române, că s-a realizat în spațiul Imperiului Rus, dar că face parte din universalitate. La diferite aspecte ale artei lui poetice și cinematografice s-au referit Ana-Maria Plămădeală, care a calificat mesajul său drept „iluminist”, iar Dumitru Olărescu a menționat că lui Emil Loteanu îi aparțin și zece filme documentare.

Emil Loteanu s-a născut la data de 6 noiembrie 1936, în satul Clocușna, raionul Ocnița. A  făcut cursuri de actorie la Școala Teatrală de pe lângă Teatrul Academic de Artă (MHAT) din Moscova (1954-1956) și de regie la Institutul Unional de Cinematografie (VGIK) din capitala URSS (1956-1962). După absolvirea Școlii de regie, a fost angajat în anul 1962 la Studioul ”Moldova-film”, lucrând în perioada 1973 - 1983 ca regizor la studioul ”Mosfilm” din Moscova. În anul 1985 a revenit în RSS Moldovenească, îndeplinind în perioada 1987-1992 funcția de președinte al Uniunii Cineaștilor. A avut un rol important în formarea a două promoții de regizori de film în cadrul Școlii superioare de regie. De asemenea, a fost conducătorul cursului de actori de teatru și film la Institutul de Arte din Chișinău. Printre tinerii actori formați de Emil Loteanu au fost Svetlana Toma, Grigore Grigoriu, Victor Ciutac, Maria Sagaidac, frații Victor și Mircea Soțchi-Voinicescu etc.

Este autorul a nenumărate filme și scurtmetraje prezentate la circa 50 de festivaluri și retrospective cinematografice în numeroase orașe ale lumii cum sunt: Buenos Aires, Baltimore, Budapesta, Helsinki, Tokio, Londra, Montreal, Paris, Roma, Rio de Janeiro, precum și toate republicile fostei URSS. Printre aceste filme se numără: „Luceafărul”(1986), „Gingașa și tandra mea fiară” (1978), ”O dramă la vânătoare”, „Anna Pavlova” (1983), „Romii de aur ai Moscovei”, „Șatra” (1975), „Poienile roșii” (1966) ș.a.

Ca o recunoaștere a meritelor sale în domeniul regiei de film, i s-au conferit titlurile de Maestru Emerit al Artei din RSSM (1969), Artist al Poporului din Federația Rusă (1980), titlul de membru de onoare al Academiei Internaționale de film Nike. De asemenea, a fost distins cu Premiul de Stat, cu Ordinul Republicii, iar în anul 2001 - cu Premiul pentru excelența artei regizorale, decernat la Ateneul Român din București. A fost declarat drept „cel mai bun regizor al secolului XX din cinematografia românească”. Emil Loteanu s-a stins din viață la 18 aprilie 2003, într-un spital din Moscova, fiind înmormântat în cimitirul Vagankovo din capitala Rusiei.

img21009030

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!