ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziție personală a pictoriței Valentina Brâncoveanu a fost vernisată în capitală

08:21 | 25.11.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 25 nov. /MOLDPRES/. În holul Direcției Cultură a Primăriei Municipiului Chișinău a fost vernisată zilele acestea expoziția personală de pictură cu genericul ”Culori, suflet și retină” a artistului plastic Valentina Brâncoveanu, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Valentina Brâncoveanu a menționat că expoziția cuprinde 24 de lucrări: imagini ale orașului vechi, flori și peisaje realizate în taberele de creație din România. ”Pictez în fiecare zi în aer liber sau în atelier tot ce mă impresionează. Recent, am avut o expoziție la Muzeul de Istorie a orașului Chișinău, dedicată hramului orașului. Anul trecut, am vernisat o expoziție personală aniversară la Centrul ”Constantin Brâncuși”. Îmi place să pictez tot ce e frumos, tot ce bucură  sufletul și ochiul omului”, a mai spus autoarea.

În cadrul evenimentului, criticul și istoricul de artă Eleonora Sâdnik a afirmat că Valentina Brâncoveanu este unica pictoriță care poate fi văzută și seara târziu sau chiar în toiul nopții, în timp de ploaie, vânt sau când fulguiește deja zăpada, ea, stând în fața unui edificiu sau a unei porți vechi, înarmată cu toată recuzita necesară, profesionistă, adăpostindu-se sub o umbrelă și având neapărat alături un suport pentru o lumânare, unică sursă de lumină în acel enigmatic anturaj nocturn.

”Efectul acelei lumini pale, care se așterne pe pânză și parcă animă culorile estompate ale nopții, este absolut deosebit, unul tainic, miraculos. Firesc, această fire romantică poetică e încântată de natură în toate manifestările și anotimpurile anului. Călătorește mult, participă la multiple tabere de creație, majoritatea organizate în România, și astfel își îmbogățește palmaresul cu multiple și splendide imagini pitorești decupate din natură, vederi încântătoare monumentale, panoramice ale munților, apelor, altele de o rezonanță mai lirică, camerală, învăluite în lumina ușor estompate a asfințitului de soare de un voal lejer de ceață la ora crepusculară. Sunt, cu adevărat emoționante, magnifice peisajele ce poartă semnătura pictoriței Valentina Brâncoveanu”, a constatat Eleonora Sâdnik.

Valentina Brâncoveanu s-a născut la 24 octombrie 1950 în orașul Chișinău. În 1971 a absolvit Colegiul de Arte Plastice „I. Repin” din capitală. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova (din 1985). A avut mai multe expoziții în țară și peste hotare. Lucrările ei se găsesc în colecții private din Brazilia, Bulgaria, Franța, Germania, Israel, Italia, Republica Moldova, România și Rusia.

Expoziția va fi deschisă până la 13 decembrie.

img21009031

img21009031

img21009031

img21009031

img21009031

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!