ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Statele Unite reafirmă sprijinul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei

09:56 | 25.11.2021 Categorie: Externe

Washington, 25 nov. /MOLDPRES/. În cadrul comemorării marei foamete din Ucraina din anii 1930, în timpul regimului sovietic al lui Iosif Stalin, cunoscută sub numele de Golodomor, președintele american Joe Biden a reafirmat sprijinul pentru Kiev în actuala confruntare cu Moscova, relatează MOLDPRES cu referire la Digi24.

În timpul Golodomorului, câteva milioane de ucraineni au pierit între 1932 şi 1933 ca urmare a colectivizării forţate a recoltelor, care a fost decisă de Iosif Stalin şi care i-a lăsat pe fermieri şi pe cei care depindeau de ei fără resurse alimentare.

Holodomorul, adică moartea prin înfometare în limba ucraineană, este comemorat în fiecare an în luna noiembrie.

„Onorăm şi aducem un omagiu solemn milioanelor de ucraineni nevinovaţi care au suferit şi au pierit în timpul Holodomorului”, a declarat Joe Biden.

„Bărbaţii, femeile şi copiii care şi-au pierdut viaţa în timpul acestei foamete au fost victimele politicilor brutale şi ale actelor deliberate ale regimului lui Iosif Stalin”, a adăugat preşedintele SUA.

Joe Biden, referindu-se la tensunile dintre Rusia și Ucraina, a  dat asigurări că „Statele Unite reafirmă, de asemenea, angajamentul  său faţă de poporul Ucrainei şi sprijinul neclintit pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”.

Concentrarea militară rusească la granițele Ucrainei i-a alarmat pe aliaţii occidentali ai Kievului, care sunt îngrijoraţi de faptul că Moscova plănuieşte o invazie.

Moscova a respins în mod constant aceste acuzaţii, acuzând Occidentul că răspândeşte isterie şi dezinformare.

În estul Ucrainei  se desfășoară un conflict latent cu separatiştii susţinuţi de Rusia în regiunile Doneţk şi Lugansk din estul ţării.

Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea în 2014.

Foto: ukrinform.ru

img21009042

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!