ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Peste 2000 de arme au fost topite cu sprijinul UE și PNUD

12:25 | 25.11.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 25 nov. /MOLDPRES/. Un număr de 2119 arme, care nu corespund normelor de securitate, 50 mii de gloanțe și 142 de accesorii și componente pentru arme au fost distruse astăzi prin topire, cu sprijinul Uniunii Europene și al PNUD, comunică MOLDPRES.

Lotul de arme distruse a fost acumulat în ultimii doi ani de Inspectoratul General de Poliţie, iar bugetul acordat pentru topire a fost 12.800 de euro și a fost oferit de Uniunea Europeană, prin intermediul PNUD.

„Republica Moldova s-a angajat ferm în asigurarea unui management eficient al armelor de calibru mic și armamentului ușor. Prin urmare, exercițiul de astăzi contribuie direct la reducerea amenințării proliferării acestora, astfel încât fiecare cetățean să se simtă mai protejat”, a menționat Alexandru Bejan, șef adjunct al Inspectoratului General al Poliției.

În perioada anilor 2005-2019, în Republica Moldova au fost distruse prin topire 16.235 de arme de foc, cu suportul financiar şi activitatea de monitorizare a Guvernului Elveţiei şi Norvegiei, Uniunii Europene, Centrului de Control a Armelor de Calibru Mic şi Armamentului Uşor din Europa de Sud-Est (SEESAC), Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) şi Misiunii OSCE în Moldova.

Foto: PNUD

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!