ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Vârsta de pensionare ar putea fi majorată

08:43 | 26.11.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 26 nov. /MOLDPRES/. Începând cu 1 ianuarie anul viitor vârsta standard de pensionare pentru bărbați va fi de 63 de ani, iar pentru femei, vârsta standard  de pensionare de 63 de ani va intra în vigoare începând cu 1 iulie 2028. Un  proiect de lege în acest sens a fost aprobat ieri în primă lectură de către deputați, comunică MOLDPRES.

Noile reglementări ale proiectului se referă la restabilirea graficului de majorare a vârstei de  pensionare, stabilit în anul 2018. Astfel, începând cu 1 ianuarie 2022 vârsta standard de pensionare pentru bărbați va fi de 63 de ani, iar stagiul complet de cotizare - de 34 de ani.

Pentru femei, vârsta standard de pensionare de 63 de ani va intra în vigoare începând cu 1 iulie 2028, iar stagiul complet de cotizare de 34 de ani va intra în vigoare începând cu 1 iulie 2024.

O altă prevedere a proiectului de lege vizează o modalitate nouă de stabilire a pensiei minime. Astfel, cuantumul acesteia va fi stabilit anual de către Guvern, iar valoarea lui va fi cel puțin egală cu cea din anul precedent.

Documentul prevede și dreptul persoanelor care au contribuit la sistemul de pensionare și își pot confirma stagiul contributiv necesar, de a beneficia de pensie anticipată pentru stagiu lung. Acest fapt va permite realizarea dreptului la pensie până la împlinirea vârstei standard de pensionare.

De asemenea, se propune revizuirea formulei de indexare a pensiilor. Indexarea se va face o dată pe an, la data de 1 aprilie, iar coeficientul de indexare va fi racordat la cel al inflației pentru anul precedent indexării. Proiectul de lege mai prevede și un coeficient de majorare a pensiilor în valoare de 50% din creșterea economică reală a anului precedent. Acesta va fi acordat anual, în sumă fixă, la data de 1 aprilie.

Totodată, documentul stabilește posibilitatea persoanei de a depune cererea de acordare a pensiei și în mod electronic, prin intermediul portalului www.servicii.gov.md sau al paginii web www.cnas.md al Casei Naționale de Asigurări Sociale.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!