ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Cetatea Tighina va fi restaurată cu ajutorul Uniunii Europene

10:45 | 26.11.2021 Categorie: Regiuni

Chişinău, 26 nov. /MOLDPRES/. La Bender au început lucrările de restaurare și conservare a Cetății Tighina. Costul total al lucrărilor este de peste 1,4 milioane de euro, bani oferiți prin intermediul Programului Uniunii Europene „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), transmite MOLDPRES.

Cetatea Tighina (Bender), obiectiv istoric din sec. XV de importanță strategică, intră astfel în prima etapă a lucrărilor de restaurare. Acestea vor fi efectuate în conformitate cu standardele și practicile internaționale.

Pe parcursul anului 2019 au fost făcute lucrări de conservare în regim de urgență, și anume îngrădirile pietonale la cărările de patrulare a cetăților citadelei, defrișarea vegetației (copaci, arbuști) de pe bastionul dintre citadelă și cetatea de jos, măsuri de protecție a Turnului de apă și îngrădirea pietonală a cetății de jos. În vara lui 2020 a fost efectuată o expertiză tehnică detaliată, în baza căreia a fost elaborat proiectul pentru lucrările de restaurare și conservare din prima etapă.

„Conservarea și restaurarea Cetății Tighina (Bender) este unul dintre cele două proiecte emblematice din cadrul componentei de patrimoniu cultural al programului Uniunii Europene Măsuri de Promovare a Încrederii. Uniunea Europeană consideră cultura esențială pentru dezvoltarea armonioasă a oricărei societăți și care are o puternică forță transformatoare pentru ambele maluri ale Nistrului”, a afirmat Janis Mažeiks, ambasadorul UE în Republica Moldova.

Lucrările din etapa întâi, care se vor desfășura până în iunie 2023, prevăd: consolidarea tuturor zonelor/elementelor de construcție sub risc de prăbușire atât la Cetatea Superioară (citadela), cât și la Cetatea de Jos; conservarea completă a zidului din partea de Est a Cetății Tighina (Bender), acesta fiind și zidul care este într-o stare critică; conservarea/restaurarea completă a celor trei turnuri de zid, tot în zona estică a cetății cu ridicarea/înlocuirea acoperișurilor, care vor fi reproduse întocmai versiunii originale; modernizarea sistemului de evacuare a apelor pluviale; securizarea scărilor și pasajelor de trecere, în conformitate cu standardele internaționale.

„PNUD crede în impactul pozitiv al patrimoniului cultural în construirea încrederii și a coeziunii sociale între comunități. Suntem încântați să participăm la conservarea și restaurarea monumentului istoric – Cetatea Tighina (Bender). Acesta este unul dintre numeroasele proiecte de sprijin comunitar și de afaceri, implementate pe ambele maluri ale Nistrului în parteneriat și cu sprijinul financiar al UE. Este un excelent punct de întâlnire pentru oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului – atmosferă minunată, peisaj pitoresc, fundal cultural și istoric – elemente foarte necesare pentru a uni oamenii și comunitățile”, a relevat Dima Al-Khatib, reprezentanta rezidentă PNUD Moldova.

Conservarea și restaurarea Cetății Tighina (Bender), alături de Circul din Chişinău, este unul dintre cele două obiective emblematice ale patrimoniului cultura restaurate cu sprijinul programului UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”. Acesta contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii de pe ambele maluri ale râului Nistru, prin implicarea lor în proiecte comune de dezvoltare.

Foto: PNUD

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!