ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Ministerul Agriculturii a prezentat bilanțuri cu prilejul zilei lucrătorilor din ramură

13:33 | 26.11.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 26 nov. /MOLDPRES/. Realizările din complexul agroindustrial în 2021, activitățile întreprinse de Guvern în scopul susținerii producătorilor agricoli, perspectivele de dezvoltare agricolă și rurală,  mecanismele de acordare a subvențiilor pentru anul viitor, identificarea și actualizarea priorităților în sectorul agricol – acestea au fost principalele repere, prezentate astăzi de ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Viorel Gherciu, în cadrul unei conferinţe de presă cu ocazia zilei profesionale a lucrătorilor din ramură, transmite MOLDPRES.

Oficialul s-a referit la o serie de modificări normative care vizează asigurarea subvenționată în agricultură. Completările operate de Executiv au drept scop protejarea intereselor fermierilor și extinderea posibilităților de asigurare a bunurilor agricole.

„Agricultorii vor avea posibilitatea să asigure nu doar cantitatea recoltei, ci și calitatea acesteia. Completarea este importantă în contextul în care uneori riscul asigurat nu produce pierderi cantitative de recoltă, însă afectează semnificativ calitatea ei - spre exemplu, aspectul exterior al producției. De asemenea, a fost aprobată o listă nouă a riscurilor și bunurilor agricole ale căror prime de asigurare se subvenționează din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural. Totodată, a fost exclusă plafonarea subvențiilor pentru diferite tipuri de culturi, precum și obligativitatea prezentării adeverinței de la primărie privind existența bunurilor asigurate”, a relevat ministrul.

Viorel Gherciu a vorbit şi despre producătorii agricoli micro, mici și mijlocii, care vor putea accesa mai ușor sursele Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural.

Documentul prevede ajustarea politicii de subvenționare la necesitățile economiei naționale și ale populației, modificarea noțiunilor de producători agricoli mici, mijlocii și mari. La fel, se propune completarea legii cu noțiunea de „producător agricol micro” - care deţine cu drept de proprietate sau posesie și folosință până la 2 hectare de teren agricol arabil și/sau până la 1 hectar de teren ocupat de culturi perene în rod, ori 1 hectar de legume în câmp deschis, ori 0,1 hectar de legume în teren protejat, ori până la 40 de capete de bovine sau 50 de capete de porcine, ovine/caprine, şi, în orice caz, nu depăşeşte criteriile stabilite pentru întreprinderea micro prin Legea cu privire la întreprinderile mici şi mijlocii.

„Avem planuri mari pentru a face acest sector competitiv şi eficient. Un sector agroindustrial puternic înseamnă o ţară asigurată şi acesta este scopul primordial al Ministerului Agriculturii care va implementa politici de susţinere a domeniului, sprijinite de Guvern şi partenerii de dezvoltare”, a relevat Gherciu.

În fiecare an, în cea de-a patra  duminică a lunii noiembrie, în Republica Moldova se sărbătorește Ziua Lucrătorului din Agricultură și Industria de Prelucrare. 

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!