ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Chişinău au fost comemorate victimele Holodomorului

16:22 | 26.11.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 26 nov. /MOLDPRES/. Ambasada Ucrainei în țara noastră, Comunitatea Ucrainenilor şi Comunitatea Femeilor Ucrainene din R. Moldova, precum și Comunitatea ucrainenilor ”Petru Movilă” din municipiul Chișinău, au desfășurat mai multe acțiuni consacrate memoriei victimelor Holodomorului - foametea organizată de autoritățile sovietice în Ucraina (în anii 1932–’33 și 1946-’47) și pe teritoriul actual al Republicii Moldova (1946-’47), transmite MOLDPRES.

Reprezentanți ai mediului academic din cele două țări au rememorat în cadrul unei conferințe on-line evenimente tragice, care au dus la moartea a milioane de oameni nevinovați. De asemenea, la Chişinău a fost organizată o ceremonie de comemorare a victimelor Holodomorului, cu genericul ”Aprinde o lumânare”.

”Deși unii consideră că Holodomorul a fost dat uitării și nu mai are  sens să răvășim în memoria colectivă acele evenimente groaznice, întâmplate într-un stat care nu mai există, în opinia mea este corect să aducem în prim plan Holodomorul, precum și Holocaustul, care sunt crime împotriva umanității și nu au termen de prescripție. Doresc să mulțumesc tuturor celor care comemorează victimele atrocităților comise de autorităţile sovietice în anii 30-40 ai secolului trecut. Sper ca lista statelor care recunosc Holodomorul ca act de genocid să crească semnificativ”, a relevat ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Marko Șevcenko.

În 2021 se împlinesc o sută ani de la prima foamete organizată în Ucraina, 88 de ani de la inițierea Holodomorului, precum și 75 de ani de la începutul foametei artificiale în masă din 1946-1947 în Ucraina și Republica Socialistă Moldovenească. “Holodomor” (de la “holod” - foamete și ”mor” de la moarte în limba ucraineană) a fost un mecanism complex aplicat de Uniunea Sovietică pentru declanșarea uneia dintre cele mai mari atrocități din sec. XX, de nimicire prin înfometare a unui număr de peste patru milioane și jumătate de oameni, conform datelor oficiale. Acțiunea a fost recunoscută ca genocid pe plan mondial de mai multe state, inclusiv SUA și Canada. Un număr de 63 de țări au susținut la ONU introducerea termenului de “Holodomor” în dicționarul politic internațional.

Foto: Ambasada Ucrainei la Chișinău

img21009104

img21009104

img21009104

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!