ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Biblioteca ”Târgu-Mureș” a marcat cea de-a 25-a aniversare

15:53 | 27.11.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 27 nov. /MOLDPRES/. La Chișinău au avut loc în perioada 25-26 noiembrie Zilele Bibliotecii ”Târgu-Mureș”, la 25 de ani de la fondare, informează MOLDPRES.

În cadrul evenimentului a avut loc o prezentare video intitulată „Biblioteca „Târgu-Mureș. 25 de ani în imagini”, un recital muzical ”Cântec ostășesc”, susținut de studenții Academiei Militare a Forțelor Armate „Alexandru cel Bun”, prezentarea Revistei „Biblioteca. Tezaur. Modern”, dedicată aniversării Bibliotecii „Târgu-Mureș” și moderată de Ludmila Stoianov, un program artistic, la care au participat elevi de la Școala de arte „V. Poleacov” (profesoară Angela Tofan) și actorii Teatrului Municipal de Păpuși ”Guguță”, o întâlnire cu scriitoarea Claudia Partole, discuții despre cartea autoarei ”Straniera”, inaugurarea expoziției de desene „25 de cărți desenate”, pictate de elevii Liceul Academic de Arte Plastice "Igor Vieru", o expoziție de carte „25 de cărți lansate la Biblioteca „Târgu-Mureș”, un training pentru bibliotecari cu genericul „Comunicarea și tehnici de comunicare eficienta” ș.a. 

Solicitată de agenție, Stela Tymofti, directorul instituției, a menționat că acum 25 de ani, în sectorul Râşcani al Chișinăului se înființa o bibliotecă, o instituție culturală și socială, care avea menirea de a aduce lumină, informare și cunoaștere în societate. Însă, lipsa sau insuficiența cărților românești, diminua puterea acestei meniri. Dar norocul, în persoana unor oameni împătimiți de carte, le-a surâs, aducând în locul potrivit -  oameni potriviți. ”E vorba de Lidia Kulikovski, în acea perioadă director al Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” și scriitorul Iulian Filip, șeful de atunci al Direcției municipale Cultură. S-a inițiat o conlucrare strategică între oameni de cultură de pe ambele maluri ale Prutului prin lansarea proiectului de noi biblioteci, edificate în colaborare cu administrațiile publice din județele din România, cu Traian Brad, liderul asociației bibliotecarilor din România și cu directorii de biblioteci județene. Astfel, Biblioteca Târgu-Mureș este rodul proiectului cultural internațional „Biblioteci în parteneriat”, elaborat de Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu” și bibliotecile din România,”, a precizat Stela Tymofti.

În acești 25 de ani, colecția de carte a sporit de la an la an atât prin achizițiile Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”, cât și prin valoroasele donații din partea Bibliotecii Județene Mureș și a personalităților din această localitate. Dacă în 1996 erau circa cinci mii volume de carte românească donate de către ctitorul instituției în persoana lui Dimitrie Poptămaş, director al Bibliotecii Judeţene Mureș, atunci astăzi sunt peste 43 mii de documente. Biblioteca are peste patru mii de utilizatori activi. Primul director al bibliotecii a fost Claudia Șatravca, iar actualul director este Stela Tymofti. 

img21009119

img21009119

img21009119

img21009119

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!