ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Camera de Comerţ şi USAID au lansat un nou serviciu care prevede digitizarea certificatelor de origine

13:33 | 30.11.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 30 nov. /MOLDPRES/. Camera de Comerț și Industrie (CCI) a Republicii Moldova în parteneriat cu Programul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) Reforme Structurale în Moldova, a lansat astăzi un nou serviciu digital pentru mediul de afaceri - ”Certificatul de Origine Electronic – eCO”. Acesta face parte din noua platformă de servicii digitale a CCI www.client.chamber.md, transmite MOLDPRES.

Acest serviciu online al Camerei vine să faciliteze procedurile de comerț internațional pentru exportatori, care vor beneficia de o metodă mai simplă și mai rapidă de confirmare a originii produselor exportate.

Modulul certificatelor de origine electronice, dezvoltat pe platforma www.client.chamber.md, permite depunerea cererilor și recepționarea certificatului electronic la distanță. Totodată, platforma prevede verificarea valabilității certificatului online prin tehnologii moderne, ceea ce asigură o securitate sporită a documentelor în tranzacțiile economice externe.

„Renunțăm la certificat - un formular de strictă evidență în favoarea unui document digital cu un nivel de securizare mult mai sporit. Astfel, platforma nouă prevede verificarea valabilității certificatului online, prin tehnologii moderne, ceea ce asigură securitatea documentelor în tranzacțiile economice externe. Certificatul de origine va fi eliberat doar în format electronic. Pentru a stimula și încuraja antreprenorii să depună cereri online, din anul viitor CCI va aplica tarife preferențiale pentru cei care vor utiliza platforma www.client.chamber.md”, a menționat la evenimentul de lansare președintele Camerei de Comerț și Industrie, Sergiu Harea.

La rândul său, directorul Programului USAID Reforme Structurale în Moldova, Milo Stevanovich, a subliniat că prin acest eveniment, R. Moldova se alătură altor 27 de țări din întreaga lume care dețin sisteme electronice de eliberare a certificatelor de origine nepreferențiale. ”Made in Moldova” devine un brand cunoscut și valoros. Noul Certificat electronic vine cu proceduri mai simple în ceea ce privește solicitarea, obținerea, prezentarea la frontieră și verificarea de către autorități. Automatizarea aduce o schimbare reală, având în vedere numărul de circa 13 000 de Certificate emise anual”, a declarat Milo Stevanovich

În cadrul evenimentului a fost prezentată procedura de eliberare a certificatului de origine nepreferențial în format electronic, iar Programul USAID a transmis către CCI echipamente destinate gestionării serviciilor digitale ale instituției camerale. Certificatul de Origine Electronic va fi implementat gradual pentru a oferi posibilitate agenților economici sa se adapteze la noul produs electronic.

Foto: CCI

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!