ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

România marchează Ziua Națională

07:28 | 01.12.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 1 dec. /MOLDPRES/. Astăzi este Ziua Națională a României. La 1 decembrie se împlinesc 103 de ani de la Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România, informează MOLDPRES. 

1 decembrie a fost proclamată ca Zi Națională a României în anul 1990, fiind marcată pentru prima oară în același an la Alba Iulia. De atunci, în fiecare an, atât în București, cât și în majoritatea orașelor din întreaga țară au loc parade militare și sunt organizate numeroase ceremonii ce cuprind depuneri de coroane, dar și alte manifestări. În 2020, din cauza pandemiei, asemenea manifestări au fost anulate.

În acest an, în Piața Arcul de Triumf din București va avea loc parada militară. Ceremonia se va desfășura într-un format restrâns.

Până în 1989, Ziua Națională a României era pe 23 august. Atunci se sărbătorea Ziua Insurecției Armate Antifasciste, cu referire la întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste și arestarea guvernului condus de Ion Antonescu în 1944. Iar înainte de această dată, Ziua Națională a României se celebra la 10 mai, pentru a marca proclamarea independenței de stat a României, dar și transformarea Principatelor Române Unite în Regatul României.

Alegerea zilei de 1 decembrie este legată de Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei şi Maramureșului cu România, în 1918, respectiv, de Proclamația de la Alba Iulia. Ziua de 1 Decembrie 1918 încununează lupta românilor transilvăneni pentru Unitate Națională şi marchează momentul creării României Mari, situându-se în continuarea precedentelor acțiuni unioniste din Basarabia (27 martie 1918) și Bucovina (15/28 noiembrie 1918).

România a fost primul stat care a recunoscut independența Republicii Moldova, la numai câteva ore după proclamarea independenței (27 august 1991). Relațiile diplomatice, la nivel de ambasadă, au fost stabilite la data de 29 august 1991. Ambasada României a fost prima reprezentanță diplomatică deschisă de un stat în capitala R. Moldova (și-a început activitatea la 20 ianuarie 1992). Până în luna iunie 1993 a fost condusă la nivel de însărcinat cu afaceri a.i. Primul ambasador român a fost acreditat la Chișinău în luna iunie 1993. Primul ambasador al Republicii Moldova la București a fost acreditat în luna ianuarie 1992.

România este din anul 2014 principalul partener comercial al R. Moldova. Conform datelor Ministerului Economiei, volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu România în anul 2020 a înregistrat suma de 1338,294 mln de dolari SUA (-16,7% în comparație cu anul 2019). După valoarea totală a comerțului bilateral, România se află pe primul loc printre principalii parteneri comerciali ai R. Moldova, cu o pondere de 16,93%. Exportul – 706,697 mln de dolari SUA (-7,67% în comparație anul 2019). Importul – 631,596 mln de dolari SUA (-24,91% în comparație cu anul 2019).

”În cei 30 de ani de la stabilirea relațiilor bilaterale, cooperarea dintre Republica Moldova și România a cunoscut urcușuri și coborâșuri. În tot acest timp, au fost implementate mai multe proiecte strategice de anvergură, printre care construirea gazoductului Iași-Chișinău, renovarea grădinițelor şi edificiilor de cultură, crearea programului SMURD şi oferirea ajutoarelor în lupta cu pandemia de COVID-19, adică s-a încercat să se aducă o bucățică de Europa în R. Moldova”, a declarat  într-un interviu acordat postului de radio ”Europa Liberă” Daniel Ioniță, ambasadorul României la Chișinău.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!