ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Municipiul Cahul demarează procesul de transformare digitală

08:43 | 01.12.2021 Categorie: Regiuni

Chişinău, 1 dec. /MOLDPRES/. Mai mulți experți în domeniul digitalizării serviciilor publice s-au reunit ieri, la Cahul, la invitația autorităților locale, pentru a discuta despre prioritățile de transformare digitală a municipiului, transmite MOLDPRES.

Directorul Agenției de Guvernare Electronică (AGE), Olga Tumuruc, a mulțumit autorităților locale pentru inițiativă și pentru invitația de colaborare și a menționat că „această sinergie va aduce multe beneficii în viitor”. „În acest demers, AGE are o misiune complexă și va pune umărul la procesul de modernizare a serviciilor. Acest lucru presupune nu doar digitalizare, ci şi o regândire fundamentală a serviciilor, prin simplificare și optimizare în primul rând. Bunele practici ale altor state arată că este eficient să regândim serviciile din perspectiva cetățeanului, pentru că  digitalizarea este pentru oameni”, a relevat Olga Tumuruc.

Delegația compusă din mai mulți reprezentanți ai instituțiilor naționale de profil, în frunte cu vicepremierul pentru Digitalizare, Iurie Țurcanu, precum și exponenți ai partenerilor de dezvoltare, au vizitat mai multe instituții publice din localitate, pentru discutarea potențialelor soluții digitale. Participanții au efectuat vizite de documentare la  Centrul Multifuncțional, Spitalul raional, Oficiul Poșta Moldovei, Universitatea de Stat din Cahul și la unele instituții subordonate Primăriei Cahul.

„Sunt sigur că acest eveniment va da un impuls și mai mare procesului de digitalizare, nu doar pentru Cahul, dar vor urma și alte regiuni și localități din țară care vor prelua acest exemplu. Dorim să resimțim cu toții beneficiile digitalizării la noi acasă. Este important că inițiativa a venit de aici, de la oamenii din localitate, nu a fost impusă din altă parte. Vom crea o sinergie sănătoasă și constructivă între autoritățile locale, centrale și potențiali parteneri în beneficiul oamenilor”, a spus Iurie Țurcanu.

Experții au subliniat că la Cahul demararea procesului de transformare digitală se va realiza mai întâi printr-o cartografiere a serviciilor publice, după care se vor uniformiza și standardiza activitățile de prestare a serviciilor, astfel încât fiecare cetățean să aibă acces liber la servicii din orice colț și în orice timp, interacționând cu autoritățile statului prin intermediul tehnologiei și accesând orice serviciu în regim online.

Foto: AGE

img21009209

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!