ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Colegiul Agroindustrial din Râşcani va fi renovat cu ajutorul Uniunii Europene

13:19 | 01.12.2021 Categorie: Regiuni

Chişinău, 1 dec. /MOLDPRES/. Circa 350 de mii de euro vor fi investiți în reabilitarea Colegiului Agroindustrial din Râșcani. Lucrările au început astăzi cu plantarea a două hectare de levănțică și două hectare de salvie. Totodată, laboratorul instituției urmează a fi dotat cu mobilier, utilaje moderne, tehnică IT și o instalație de extragere a uleiurilor eterice, transmite MOLDPRES.

Investiția este realizată în cadrul proiectului „Livada Moldovei”, implementat de Guvernul Republicii Moldova cu suportul Uniunii Europene, prin intermediul Băncii Europene de Investiții. În prima fază a proiectului au fost livrate utilajele agricole necesare pentru plantarea, recoltarea și întreținerea plantațiilor de levănțică și salvie. „Folosind aceste utilaje, elevii colegiului, îndrumați de cadrele didactice, au reușit să planteze cu succes lanul de levănțică și salvie. Recolta urmează a fi procesată, utilizând capacitățile laboratorului didactic ce va fi edificat și dotat cu cele necesare”, indică un comunicat al proiectului.

Beneficiari direcți ai investițiilor vor fi peste trei sute de elevi ai Colegiului Agroindustrial din Râșcani, specialiști din sector, precum și fermieri care sunt specializați în cultivarea plantelor etero-oleaginoase. În urma implementării proiectului investițional, Colegiul din Râșcani va deveni un centru de instruire a specialiștilor calificați din acest domeniu.

În cadrul proiectului „Livada Moldovei”, Guvernul investește 12 milioane de euro în reabilitarea și dotarea a zece instituții educaționale și de cercetare din țară. Banii sunt puși la dispoziție de Uniunea Europeană prin intermediul Băncii Europene de Investiții. Anterior, prin intermediului aceluiași proiect, au fost făcute investiții importante la Universitatea Tehnică a Moldovei, Universitatea Agrară de Stat din Moldova și Centrul de Excelență în Viticultură și Vinificație din Chișinău.

Foto: profile.md

img21009228

img21009228

img21009228

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!