ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova va beneficia de circa 22 mln de euro pentru creșterea eficienței energetice

11:38 | 03.12.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 3 dec. /MOLDPRES/. Republica Moldova va beneficia de 11,750 milioane de euro, sub formă de grant, pentru cofinanțarea proiectelor de asistență tehnică și de investiții în domeniul eficienței energetice și energiei regenerabile. Despre aceasta au anunţat donatorii la Fondul Parteneriatului Europei de Est pentru Eficiență Energetică și Mediu (E5P), în cadrul Asambleei anuale, desfășurată ieri în regim online, transmite MOLDPRES.

Suplimentar, Uniunea Europeană a anunțat că până la sfârșitul anului curent urmează să contribuie la fondul E5P cu aproximativ zece milioane de euro, orientați pentru Republica Moldova.

Secretarul de stat al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Constantin Borosan, a mulțumit donatarilor pentru sprijinul financiar acordat, subliniind că proiectele finanțate din Fondul E5P vor fi implementate în concordanță cu cele mai bune practici aplicate la nivelul UE, pentru a face țara noastră mai puțin expusă la riscuri externe și pentru a consolida reziliența în domeniul energetic.

„Avem încredere că datorită sprijinului instituțiilor financiare internaționale și al Fondului E5P, Republica Moldova va putea transpune principiile dezvoltării durabile în toate domeniile de interes pentru țara noastră – eficientizarea energetică a edificiilor publice și rezidențiale, ameliorarea sistemului de termoficare, promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, gestionarea și reciclarea deșeurilor, modernizarea transportului public ș.a.”, a declarat Constantin Borosan.

În prezent, granturile acordate de E5P sunt utilizate pentru cofinanțarea în Republica Moldova a proiectului de gestionare a deșeurilor solide în municipiul Chișinău, precum și pentru proiectul de eficiență energetică, implementat în cadrul modernizării sistemului de termoficare a SA „CET Nord” din municipiul Bălți.

E5P reprezintă un fond cu capital de peste 200 milioane de euro gestionat de Banca Europeană pentru Reconstrucții și Dezvoltare (BERD), destinat pentru promovarea investițiilor în domeniul eficienței energetice în țările din Parteneriatul Estic. Fondul susține cu granturi, la levierul 1:4, creditele în domeniul eficienței energetice oferite de instituțiile financiare implementatoare: BERD, Banca Europeană pentru Investiții (BEI), Banca Nordică pentru Investiții (NIB), Corporația Financiară Nordică de Mediu (NEFCO), Consiliul Băncii Europene pentru Dezvoltare (CEB), Grupul Băncii Mondiale și Grupul KfW. 

Foto: MIDR

img21009288

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!