ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene

15:19 | 03.12.2021 Categorie: Comunicate

Secretarul de stat Vladimir Cuc a participat la Summitul prim-miniștrilor din statele membre ale Inițiativei Central Europene

Chişinău, 3 dec. /MOLDPRES/. Secretarul de stat Vladimir Cuc a participat în perioada 2 - 3 decembrie la reuniunea șefilor de guvern ai statelor membre ale Inițiativei Central Europene (ICE), care s-a desfășurat la Budva. Evenimentul a marcat încheierea mandatului Președinției-în-exercițiu a Muntenegrului în cadrul organizației, exercitat în perioada 2020-2021.

În cadrul reuniunii, delegațiile au trecut în revistă ultimele evoluții ale cooperării în cadrul ICE și au reiterat importanța dialogului multilateral în contextul diminuării efectelor crizei provocate de COVID-19.

De asemenea, au fost remarcate progresele înregistrate în avansarea procesului de integrare europeană, precum și discutate provocările existente în statele din Balcanii de Vest și Parteneriatul Estic.

În intervenția sa, secretarul de stat a reiterat importanța pe care o acordă autoritățile Republicii Moldova formatelor de cooperare regională, în mod special ICE în calitate de instrument adițional care complementează eforturile naționale pentru asigurarea parcursului european al țării.

Totodată, au fost exprimate aprecieri președinției Muntenegrului și Secretariatului Executiv al ICE pentru promovarea dialogului multilateral în contextul diminuării efectelor crizei pandemice.

În marja evenimentului a fost organizat Forumul Economic al ICE care anul curent a abordat subiecte ce țin de revigorarea economică în perioada post COVID-19. Reprezentanții camerelor de comerț, ai mediului de afaceri și academic în cadrul panelelor de discuții au oferit recomandări statelor membre pentru realizarea proceselor naționale de redresare economică, ținând cont de angajamentele pentru dezvoltarea durabilă și tranziția la economia verde.

La finalul evenimentului a fost adoptată Declarația comună a șefilor de guvern din statele membre ale ICE care prevede consolidarea în continuare a rolului ICE în promovarea integrării europene, a dezvoltării durabile și a proiectelor concrete cu impact pentru statele membre și la nivel regional.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!