ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În acest sfârșit de săptămână se așteaptă vreme rece şi ploioasă

16:07 | 03.12.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 3 dec. /MOLDPRES/. Primul weekend din această iarnă nu va prezenta surprize meteorologice şi va fi caracterizat de valori termice specifice perioadei, transmite MOLDPRES.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), pentru sâmbătă, 4 decembrie, se anunţă temperaturi încadrate între 1-6 grade Celsius, ziua, şi 0 – minus 5 grade, noaptea. În mare parte a ţării, în special regiunile de centru şi sud, mâine se aşteaptă ploi slabe, cu vreme închisă şi înnorată.

Duminică va fi cu câteva grade mai cald, însă gerul nocturn se va menţine la indicele de sâmbătă. Ziua, termometrele vor arăta până la 9 grade Celsius, cerul va fi variabil, periodic cu soare. Şi mai cald va fi luni, 6 decembrie, însă de marţi vremea iar se răceşte.

Conform SHS, în luna decembrie, aproape pe întreg teritoriul țării se înregistrează temperatură medie lunară negativă a aerului – de la -0,2ºC la sud până la -2,1ºC la nord. „Însă sunt relativ frecvente cazurile când în această lună temperatura medie a aerului este pozitivă. Astfel de valori ale temperaturii aerului se semnalează în raioanele din nordul şi centrul țării în medie o dată în patru ani, în cele din sud – o dată în doi ani”, indică sursa citată.

Cea mai rece lună decembrie pentru toată perioada de măsurători instrumentale pe cea mai mare parte a teritoriului a fost în anul 2002 – temperatura medie lunară a aerului a constituit între -5,8ºC (Ceadâr-Lunga) și -8,0ºC (Soroca). Cea mai caldă lună decembrie a fost în anul 1960 – temperatura medie lunară a aerului a oscilat în teritoriu între +2,7ºC (Râbniţa) și +5,8ºC (Tiraspol).

Foto: monitorulcj.ro

img21009318

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!