ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În Zona Economică Liberă Bălţi se va efectua o nouă investiţie

17:42 | 03.12.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 3 dec. /MOLDPRES/. Invest Moldova a anunțat despre atragerea unei noi investiții în valoare de 14 milioane de euro. Este vorba de o mini oțelărie care urmează a fi construită pe teritoriul Zonei Economice Libere Bălți de către compania Omni Steel. Fondatorii companiei sunt originari din Republica Moldova, însă cu experiență de conducere a afacerilor în România, transmite MOLDPRES.

Uzina va avea o hală de 12 mii de metri pătrați și o capacitate de producție de 150 mii tone de oțel beton de 8-32 mm, 5000 de tone fiind exportate lunar în România. Aceasta va utiliza tehnologia de topire a metalului prin inducție, care este considerabil mai ecologică, unii parametri de impact asupra mediului fiind mult mai mici.

“În Republica Moldova se generează lunar 20-30 mii tone de deșeuri, în același timp există o necesitate de 16 mii de tone de oțel beton. Deci, avem un deșeu care este și o sursă de materie primă pentru noi, îl transformăm dintr-un produs neutil societății, într-un produs foarte utilizat în domeniul construcțiilor. Practic 70 la sută din astfel de deșeuri sunt generate de municipiul Chișinău, acesta fiind și cel mai mare consumator de oțel beton, iar noi ne aflăm la 35 de km”, a explicat reprezentantul companiei investitoare, Alexandru Rotaru.

Conducerea Agenției de Investiții “Invest Moldova” a mulțumit investitorilor pentru decizia de a construi uzina în Moldova și i-a asigurat că instituția pe care o conduce le va oferi tot suportul necesar. „Pentru a dezvolta o țară sustenabilă este nevoie de investiții enorme, vorbim despre investiții în educație, în infrastructură și în tehnologii, iar o Agenție de Investiții, joacă un rol crucial în dezvoltarea economică sustenabilă. Atitudinea unui stat față de o astfel de agenție este ca o hârtie de turnesol care arată dacă acest stat chiar își dorește să transforme țara într-o poveste de succes”, a declarat  şeful instituţiei, Stelian Manic.

Întreprinderea, care va fi situată în satul Pănășești, raionul Străşeni, va genera 250 de locuri de muncă, cu un salariu mediu de aproximativ 600 de euro pentru personalul antrenat în producție. Uzina va contribui la dezvoltarea economică a regiunii și prin achiziția anuală a materiei prime de la producătorii locali în valoare de 40 milioane de euro.

Foto: invest.gov.md

img21009320

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!