ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În Republica Moldova a fost lansat Programul-cadru UE pentru cercetare și inovare „Orizont Europa”

18:15 | 03.12.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 3 dec. /MOLDPRES/. Programul-cadru al Uniunii Europene pentru cercetare și inovare „Orizont Europa” în Republica Moldova a fost lansat astăzi, la un eveniment organizat de Ministerul Educației și Cercetării în comun cu Direcția Generală pentru Cercetare şi Inovare a Comisiei Europene, transmite MOLDPRES.

Ministrul Educației, Anatolie Topală, a menționat că semnarea Acordului de asociere la noul Program-cadru „Orizont Europa” este un succes și o oportunitate extraordinară pentru întreaga comunitate științifică din țara noastră. „Participarea cercetătorilor, tuturor persoanelor interesate din Republica Moldova, inclusiv a tinerilor cercetători, va genera progrese reale în domeniile cercetării și inovării, prin conectarea la infrastructura europeană, stabilirea contactelor interumane, precum și crearea oportunităților pentru soluționarea provocărilor cu care se confruntă societatea contemporană”, a relevat Topală.

La rândul său, directorul general adjunct al Direcției Generale pentru Cercetare şi Inovare a Comisiei Europene, Signe Ratso, a felicitat comunitatea științifică din Republica Moldova cu prilejul aderării la noul Program-cadru al UE „Orizont Europa”, subliniind că participarea în cadrul Programului-cadru va contribui la constituirea noilor parteneriate privind consolidarea științei și tehnologiei în fața principalelor provocări globale.

Comunitatea științifică din Republica Moldova a fost informată despre oportunitățile oferite de Programul-cadru „Orizont Europa”. Reprezentanții Comisiei Europene au oferit detalii cu referire la structura Programului, modul în care cercetătorii și toți cei interesați pot participa la apelurile anunțate, iar reprezentanții comunității științifice și academice  au punctat oportunitățile oferite de anteriorul Program UE „Orizont 2020”, experiențele acumulate în timpul implementării proiectelor și cum pot acestea servi drept suport participării în cadrul noului Program.

Totodată, comunitatea științifică și academică din Republica Moldova a fost încurajată să participe la apelurile anunțate și la activitățile din cadrul „Orizont Europa”, pentru că „succesul participării noastre în cadrul noului Program depinde de implicarea fiecărui om de știință din țară”.

Foto: ancd.gov.md

img21009322

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!