ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Recurs la istorie: 4 decembrie

09:13 | 04.12.2021 Categorie: Societate

4 decembrie 1110 - Are loc prima cruciadă, în care cruciații regelui Ierusalimului Baldwin și ai regelui Norvegiei Sigurd cuceresc localități strategice din zonă.

4 decembrie 1131 - A încetat din viață poetul, filosoful, matematicianul și astronomul persan Omar Khayam. Catrenele lui și astăzi inspiră mai mulți compozitori pentru a crea opere celebre.

4 decembrie 1214 - A decedat William I , cunoscut sub numele de William Leul, rege al Scoției din 1165 până în 1214. Domnia sa a fost a doua din cele mai lungi domnii din istoria Scoției, înainte de Actul de Unire cu Anglia din 1707.

4 decembrie 1334 - A decedat Papa Ioan al XXII-lea, cel de-al 196-lea papă al Romei. La 72 de ani a inaugurat seria papilor de la Avignon, pontificatul sau durând până la vârsta de 90 de ani.

4 decembrie 1595 - S-a născut Jean Chapelain, scriitor francez, unul dintre fondatorii şi primii membri ai Academiei Franceze.

4 decembrie 1609 - A murit poetul scoțian Alexander Hume.

4 decembrie 1639 - Astronomul englez Jeremiah Horrocks a efectuat prima observație a tranzitului lui Venus.

4 decembrie 1642 - A murit cel mai renumit cardinal din istorie, Armand-Jean Richelieu. A fost un om politic francez de mare intuiție și inteligență. Numit de contemporani "eminența roșie", Richelieu a fost consilierul și confidentul regelui francez Ludovic al XIII-lea și a contribuit decisiv la fortificarea poziției Franței în Europa. 

4 decembrie 1676 - O armată suedeză a respins o invazie norvegiano-daneză condusă de regele Christian al V-lea al Danemarcei în bătălia de la Lund.

4 decembrie 1691 - Prin Diploma Leopoldină din 1691 împăratul Leopold I recunoaște sistemul politic al Principatului Transilvaniei, iar el însuși devine mai întâi tutore al lui Mihai Apafi al II-lea, apoi, la majoratul acestuia și renunțarea la domnie în 1697, șef al statului, ca principe al Transilvaniei. Se instaura dominaţia habsburgică în Transilvania.

4 decembrie 1795 - S-a născut Thomas Carlyle, eseist şi istoric scoțian (“Eroii, cultul eroilor şi eroicul în istorie”).

4 decembrie 1798 - A încetat din viață Luigi Galvani, medic și fizician italian de renume, părintele electricității. După numele lui sunt numite elementele galvanice care produc curent electric.

4 decembrie 1816 - James Monroe devine cel de-al cincilea preşedinte al SUA.

4 decembrie 1866 - S-a născut celebrul pictor rus, naturalizat german, apoi francez Vassili Kandinsky, unul dintre promotorii picturii abstracte nonfigurative, fondator, împreună cu Franz Marc, al grupării “Der Blaue Reiter” – “Călăreţul albastru”.

4 decembrie 1875 - La Praga, s-a născut unul dintre cei mai mari poeți austrieci de limbă germană, Rainer Maria Rilke.

4 decembrie 1917 - (21 noiembrie stil vechi), la Chișinău, a avut loc ședința de deschidere a Sfatului Țării. Pe ordinea de zi erau alegerea președintelui Sfatului și reforma agrară.

4 decembrie 1922 - S-a născut marele actor francez, interpret al unor roluri celebre în teatru și film, Gerard Philipe. A jucat în filme care constituie clasica cinematografiei europene, cum ar fi "Roșu și negru", "Mănăstirea Parma" și "Fanfan de Tulipe". A murit la vârsta de doar 37 de ani.

4 decembrie 1940 - La Berlin a fost semnat "Protocolul asupra colaborării româno-germane la realizarea unui plan de 10 ani pentru refacerea economiei românești". Acest protocol era de fapt un instrument prin care Germania nazistă își satisfăcea nevoile de cereale și petrol din România.

4 decembrie 1945 - Statele Unite ale Americii sunt de acord să participe la Consiliul Națiunilor Unite.

4 decembrie 1948 - Vaporul chinez cu aburi Kiangyo a explodat și s-a scufundat după ce s-a lovit de o mină japoneză din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Nu s-a stabilit cu exactitate numărul morților, însă unele estimări aproximative numesc cifra de 3500 de oameni.

4 decembrie 1959 - Americanii, în cadrul programului spațial Mercury, trimit în cosmos o maimuță.

4 decembrie 1973 - Dictatorul comunist al României, Nicolae Ceaușescu, întreprinde cea de-a două vizită în SUA, la invitația președintelui american Richard Nixon.

4 decembrie 1976 - A decedat unul dintre cei mai mari compozitori și pianiști pe care i-a dat culturii universale Marea Britanie, Benjamin Britten.

4 decembrie 1987 - A încetat din viață Constantin Noica, mare filosof și eseist român. Noica a educat o pleiadă de intelectuali celebri în cultura europeană.

4 decembrie 2005 - În Rusia, în orașul Ciusovoi, se prăbușește acoperișul unei piscine publice. Au murit 14 oameni, dintre care 10 copii.

4 decembrie 2009 - A decedat Veaceslav Tihonov, celebru actor rus de teatru și film.

img21009323

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!