ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Rusia e supărată că armata ucraineană a folosit drone turceşti împotriva separatiştilor ruşi din Donbas

18:38 | 04.12.2021 Categorie: Externe

Moscova, 4 dec. /MOLDPRES/. În timpul unei discuţii telefonice cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care a avut loc vineri, 3 decembrie, președintele rus Vladimir Putin a criticat utilizarea de către armata ucraineană a unor drone militare turceşti, relatează MOLDPRES cu referire la Digi24.

Putin crede că utilizarea de către forţele Kievului a unor drone militare de fabricaţie turcă de tip Bayraktar împotriva separatiştilor proruşi, constituie „o provocare”.

Șeful statului rus a criticat „politica distructivă” a Kievului, care vizează, în opinia lui, „să submineze acordurile de la Minsk” semnate în 2015 şi menite să pună capăt conflictului din estul separatist al Ucrainei, dar a cărui componentă politică nu a fost niciodată aplicată.

Kremlinul atenționează „că Kievul trebuie să abandoneze orice tentativă de activităţi belicoase” în estul Ucrainei, potrivit unui comunicat al Kremlinului.

În prezent există tensiuni periculoase între Rusia şi Ucraina, în condiţiile în care Moscova este acuzată că a comasat trupe la frontieră în vederea unei eventuale ofensive. Kremlinul dezminte orice plan în acest sens şi acuză la rândul său Kievul că pregăteşte o „aventură militară” împotriva separatiştilor în est.

Ucraina a achiziţionat în anul 2018 șase drone Bayraktar TB2 de la Turcia, intenţionând să cumpere alte 48 de astfel de dispozitive în viitorul apropiat.

În curând se așteaptă ca Ministerul Apărării al Ucrainei să semneze un acord cu Turcia privind producţia de corvete şi drone de atac pentru nevoile armatei naţionale.

Dronele au devenit o armă eficientă de luptă în unele conflicte recente, precum cel dintre Azerbaidjan şi Armenia în 2020 și a permis înclinarea balanţei raporturilor de forţă.

Ucraina luptă din 2014 în estul ţării împotriva separatiştilor proruşi, într-un conflict soldat până acum cu 13.000 de morţi.

Foto: telegraph.md

img21009329

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!