ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Mai multe afaceri și inițiative comunitare din Cahul se dezvoltă cu asistența Uniunii Europene

11:31 | 06.12.2021 Categorie: Regiuni

Chişinău, 6 dec. /MOLDPRES/. Paisprezece antreprenori din raionul Cahul au primit granturi în valoare de la 15 mii până la 30 de mii de euro fiecare, asistență oferită de Uniunea Europeană pentru dezvoltarea sectorului privat în cadrul celui de-al doilea apel de granturi lansat de Programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, care este implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), transmite MOLDPRES.

Totodată, au fost oferite certificate de grant în valoare de până la 20 de mii de euro fiecare pentru două organizații non-guvernamentale și suport în valoare de câte 1620 euro pentru trei asociații obștești din regiune. „Uniunea Europeană oferă un sprijin tangibil pentru redresarea economică, de care beneficiază oamenii din Republica Moldova. Asistența acordată în cadrul Programului EU4Moldova: Regiuni-cheie este însoțită de activități de mentorat și training-uri, care în cele din urmă vor stimula crearea de locuri de muncă și vor dezvolta afacerile locale în Cahul și Ungheni. Acest lucru va crește atractivitatea regiunilor-cheie pentru investiții ulterioare”, a afirmat Jānis Mažeiks, șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău.

De asemenea, şapte companii existente și șapte start-up-uri din regiunea Cahul vor beneficia de asistență financiară din partea UE pentru achiziționarea de echipamente, bunuri, lucrări și servicii în scopul dezvoltării afacerilor, creării de noi locuri de muncă și sporirii atractivității regiunii pentru noi investiții. Programul de granturi va fi însoțit de activități de mentorat și instruiri gratuite, pentru a stimula cultura antreprenorială a regiunii-cheie.

„Sunt impresionată de numărul mare al companiilor dornice să dezvolte sau să lanseze afaceri noi în regiunea Cahul, în pofida multitudinii de provocări cauzate de pandemia COVID-19. Suntem bucuroși să susținem și să motivăm spiritul antreprenorial al femeilor și bărbaților din Cahul care își investesc eforturile în creșterea economiei locale, crearea de noi locuri de muncă și atragerea de investiții în regiune, alături de ONG-uri dispuse să abordeze provocările și să îmbunătățească accesul la servicii publice, astfel încât nimeni să nu fie exclus”, a menționat Andrea Cuzyova, reprezentanta rezidentă adjunctă PNUD în Republica Moldova.

Beneficiarii programului de granturi pentru business, ediția a doua, acoperă domenii diverse de activitate: agricultură, turism, patiserie, croitorie, materiale de construcție ș.a. În total, afacerile susținute vor crea peste 100 noi locuri de muncă permanente şi sezoniere în regiunea Cahul.

„Susținerea tinerilor antreprenori, precum și a organizațiilor societății civile, înseamnă nu doar investiția în sectorul real al economiei, ci, în primul rând, reprezintă o investiție în generația tânără, în familiile tinere, copii și în viitorul comunității noastre cahulene”, a estimat  Nicolae Dandiș, primarul municipiului Cahul. 

Câștigătorii celui de-al doilea apel de granturi, lansat în luna mai 2021, de Programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie” au fost selectați în cadrul unui concurs la care s-au înscris 106 antreprenori din regiunile Cahul și Ungheni.

Valoarea totală a granturilor destinate mediului de afaceri din regiunile Cahul și Ungheni care vor fi oferite în perioada 2020-2024 în cadrul Programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie” este de aproximativ 1,7 milioane de euro, iar sectorul asociativ va beneficia de suport financiar și tehnic în valoare de aproximativ 90 mii de euro. Programul „EU4Moldova: regiuni-cheie” (2019-2024) susține dezvoltarea social-economică inteligentă, incluzivă și durabilă în regiunile Cahul și Ungheni, pentru a asigura cetățenilor o calitate mai bună a vieții. Programul are un buget total de 23 milioane euro.

Foto: PNUD

img21009353

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!