ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Biroului politici de reintegrare

16:17 | 06.12.2021 Categorie: Comunicate

La Chișinău a demarat un nou ciclu de instruiri pentru cadrele medicale de pe ambele maluri ale râului Nistru

Chişinău, 6 dec. /MOLDPRES/. Timp de o lună cadrele medicale de pe ambele maluri ale râului Nistru vor fi instruite la Chișinău în cadrul unor cursuri de perfecționare profesională cu privire la fortificarea capacităților resurselor umane din instituțiile medicale. Ciclul de instruiri se desfășoară cu suportul Ministerului Sănătății, Biroului Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în Republica Moldova și Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).

Beneficiarii acestor cursuri sunt lucrătorii medicali (medici pediatri și medici de familie) din instituțiile spitalicești și de asistență medicala primară de pe ambele maluri ale râului Nistru. 

Scopul principal al acestui suport tehnic este de a spori capacitățile lucrătorilor medicali din prima linie și de a asigura acces universal la ajutor medical calitativ, bazat pe dovezi clinice pentru toată populația Republicii Moldova.

Respectiva inițiativă a fost precedată de discuții la nivel tehnic dintre specialiștii de profil de pe ambele maluri ale Nistrului privind necesitățile de suport informativ și educațional în răspunsul la pandemia COVID-19, inclusiv implementarea vaccinării anti-COVID-19.

Gestionarea urgențelor medicale, inclusiv a evenimentelor adverse post-vaccinare și managementul cazurilor severe de COVID-19, precum și măsurile de prevenire și control al infecției sunt aspecte importante și frecvent ajustate la noile practici terapeutice și medicamentoase, în conformitate cu disponibilitatea noilor dovezi științifice în managementul urgențelor medicale la copii, gestionarea cazurilor severe de COVID-19 și a reacțiilor adverse post-imunizare.

Cursurile sunt organizate în cadrul Centrului Universitar de Simulare în Instruirea Medicală al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” (Catedra de Epidemiologie).

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!