ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

De Ziua mondială a solului, FAO Moldova a organizat o lecție publică pentru copii

16:49 | 06.12.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 6 dec. /MOLDPRES/. Cu ocazia Zilei mondiale a solului, Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) în Moldova a organizat astăzi pentru elevii clasei a 6-a, de la Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi” din Chișinău, o lecție interactivă despre importanța solului și cum acesta poate fi protejat, transmite MOLDPRES.

Lecția organizată de FAO Moldova a fost moderată de jurnalista Sorina Obreja și expertul în agricultură Anatolie Fala. În timpul acesteia, copiii au desenat, au vorbit despre importanța solului și microorganismelor ce viețuiesc în el, și au povestit despre experiența lor de a sădi pomi în grădinile bunicilor.
 
„Un sol sănătos este capabil să ofere productivitate, diversitate și servicii de mediu pentru menținerea ecosistemelor sănătoase și a bunăstării umane. Elevii, care au fost foarte curioși și activi, au însușit foarte bine aceste cunoștințe. Pe lângă informația din cadrul lecției interactive, echipa FAO a venit și cu un mic cadou pentru fiecare copil. Este vorba de o torbiță de pânză, care conține o mască, stilou, carnețel, cană cu logo-ul World Soil Day, dar și o broșură, viu colorată, în care gândăcelul Roly Poly, le explică celor mici la ce este bun solul și cum noi toți, oamenii, animalele mari și mici, plantele, avem nevoie de un sol sănătos, pentru o viață sănătoasă”, a explicat expertul FAO, Anatolie Fala. 
 
La rândul său, directoarea instituției, Natalia Bulat, a subliniat că „elevii au avut o lecție interesantă şi utilă”. „La geografie, biologie, precum și la alte materii, profesorii discută cu elevii despre sol și importanța acestuia. Totuși, consider că atunci când în fața lor vin oamenii pe care îi admiră, precum este jurnalista Sorina Obreja sau oamenii care au aplicat în practică aceste cunoștințe, cum este expertul în agricultură Anatolie Fala, evident, aceste informații prețioase și utile li se memorizează mult mai bine copiilor noștri”, a spus Natalia Bulat.  
 
Lecția publică despre sol este o activitate desfășurată în cadrul proiectului "Crearea unui mediu favorabil de politici pentru managementul integrat al resurselor naturale și implementarea unei abordări integrate pentru a atinge neutralitatea degradării terenurilor în Moldova", realizat de FAO Moldova, cu sprijinul financiar al Facilității Globale de Mediu (GEF). Proiectul este primul de felul său care abordează problema degradării terenurilor și vine să creeze un mediu favorabil pentru atingerea neutralității degradării terenurilor în 32 de localități rurale.   
 
Degradarea solurilor afectează negativ calitatea vieții tuturor oamenilor, inclusiv a copiilor, de aceea FAO Moldova își propune să contribuie la creșterea responsabilizării tinerilor față de mediul ambiant. Pe durata proiectului, în perioada 2020-2023, organizatorii lui și-au propus să desfășoare mai multe lecții publice, în instituțiile de învățământ mediu din capitală, dar și din localitățile rurale, despre importanța solului și cum poate fi protejată biodiversitatea acestuia. Proiectul are o valoare de peste 1 milion 600 de mii de dolari americani, prin intermediul căruia vor fi create loturi demonstrative în 32 de sate din raioanele Orhei, Rezina, Șoldănești, cu un număr de aproximativ 140 000 de locuitori.
 
În decembrie 2013, cea de-a 68-a Adunare Generală a ONU a decis ca, din 2014, anual, să fie sărbătorită Ziua mondială a solului la 5 decembrie. Data a fost aleasă în onoarea fostului rege al Thailandei, Bhumibol Adulyadej (1946-2016), care își sărbătorea ziua de naştere în această zi și care a militat pentru o zi a solului marcată la nivel global.

Foto: agrobiznes.md

img21009373

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!