ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Legea bugetului de stat pentru anul 2022 a fost votată în lectura a doua

17:13 | 06.12.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 6 dec. /MOLDPRES/. Proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2022 a fost aprobat, astăzi, în lectura a doua, de către deputați, comunică MOLDPRES.

Potrivit documentului, pentru anul viitor se estimează venituri în sumă de 50,1 miliarde de lei, cu o creștere față de anul curent cu 9,2%, la partea de cheltuieli – 65,2 miliarde de lei, cu o majorare de 13,1% comparativ cu anul 2021. Deficitul bugetar va fi de 15,1 miliarde de lei.

Majorarea veniturilor se datorează, în principal, încasărilor din impozite și taxe, ca urmare a îmbunătățirii indicatorilor macroeconomici și unor măsuri de politică fiscală. La capitolul cheltuieli, mai mult de jumătate vor fi destinate domeniilor protecției sociale, învățământului, sănătății.

Astfel, cheltuielile pentru grupa funcțională ”Ocrotirea sănătății” vor constitui 8,9 miliarde de lei sau 13,7% din cheltuielile bugetului de stat, pentru grupa funcțională ”Învățământ” – 13,6 miliarde de lei sau 20,9%, pentru ”Protecția socială ” – 14,8 miliarde de lei sau 22,7% din cheltuielile bugetului de stat.

Principalele surse de finanțare a deficitului sunt sursele externe (intrări nete din împrumuturi externe pentru suport bugetar și implementarea proiectelor finanțate din surse externe) și sursele interne (emisiunea valorilor mobiliare de stat și mijloace din vânzarea şi privatizarea patrimoniului public).

Foto: Parlament

img21009375

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!