ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

USAID va susţine producătorii agricoli în implementarea standardelor internaționale

13:02 | 08.12.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 8 dec. /MOLDPRES/. Proiectul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) Agricultura Performanta în Moldova invită producătorii și exportatorii de produse horticole să aplice pentru asistență la implementarea cerințelor standardelor internaționale (GLOBALG.A.P., GRASP, SMETA, IFS). Termenul limită pentru a prezenta dosarele de participare este 30 decembrie, transmite MOLDPRES.

„Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova lansează un apel pentru solicitări de asistență tehnică (servicii de consultanță și instruire) pentru susținerea implementării cerințelor standardelor internaționale pentru facilitarea exporturilor de produse horticole în stare proaspătă. Se au în vedere bunele practici agricole – în baza standardului GLOBALG.A.P.; bunele practici sociale – în baza modulului GLOBALG.A.P. privind practicile sociale GRASP, ghidului SMETA sau altui standard similar; sisteme de gestiune a siguranței alimentare – în baza standardelor IFS Broker sau IFS Logistics (pentru companiile ce exportă produse de la alți fermieri)”, indică un comunicat al instituţiei.

Asistența poate fi solicitată de către producătorii și exportatorii de produse horticole în stare proaspătă, organizațiile de producători (cum ar fi cooperative sau grupuri de producători) și asociațiile sectoriale.

În cadrul acestui apel urmează să fie selectați zece producători agricoli care vor beneficia de asistență. Proiectul APM va acoperi costurile serviciilor de instruire și consultanță privind implementarea cerințelor standardelor internaționale, iar solicitanții selectați vor acoperi costurile serviciilor de audit și certificare.

Implementarea și certificarea conformității cu cerințele standardelor GLOBALG.A.P. și GRASP la un număr cât mai mare de gospodării agricole este un factor important pentru a menține tendințele pozitive de creștere a exporturilor de produse horticole proaspete moldovenești în Uniunea Europeană.

Foto: USAID

img21009441

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!