ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În Republica Moldova va fi creat un sistem modern de înștiințare și avertizare a populației

16:03 | 08.12.2021 Categorie: Oficial

Chişinău, 8 dec. /MOLDPRES/. Cabinetul de miniștri a votat în ședința de astăzi pentru desființarea sistemului de înștiințare și transmisiuni în caz de pericol sau de apariție a situațiilor excepționale în Republica Moldova, relatează MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

Necesitatea abrogării Regulamentului pornește de la faptul că sistemul de anunțare a situațiilor de urgență este învechit, datând din anii 80 ai secolului trecut, și a fost conceput pentru a înștiința populația în caz de riscuri ce au caracter militar și atacuri aeriene. Totodată, întreținerea tehnică și organizatorică a sistemului presupune cheltuieli anuale mari din bugetul statului. De exemplu, pentru anul curent, suma se ridică la circa 635 de mii de lei. Din cele 800 de sirene instalate pe teritoriul țării, în prezent, doar 127 mai sunt funcționale. 

Ministerul Afacerilor Interne își propune crearea unui sistem modern de înştiinţare și avertizare a populaţiei, care să ofere un grad înalt de siguranţă şi performanţă. În prezent, instituția este la etapa de identificare a soluțiilor tehnice, administrative și financiare. Noul sistem va include și canalele digitale de comunicare, care vor putea înștiința populația în mod operativ și eficient.

Foto: Guvern

img21009454

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!