ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O nouă încălcare a regimului Zonei de Securitate a fost sesizată la Comisia Unificată de Control

15:25 | 09.12.2021 Categorie: Oficial

Chişinău, 9 dec. /MOLDPRES/. La Bender s-a desfășurat astăzi reuniunea de lucru săptămânală a Comisiei Unificate de Control, prezidată de către delegația Republicii Moldova, comunică MOLDPRES cu referire la Biroul politici de reintegrare.

În cadrul dezbaterii problemei organizatorice, au fost confirmați doi noi experți din partea delegației Chișinăului care urmează să acopere subiectele ce țin de ordinea publică și combaterea criminalității în Zona de Securitate.

Discuțiile s-au aprins după prezentarea de către Comandamentul Militar Întrunit a raportului cu privire la situația în Zona de Securitate în perioada 01- 07 decembrie 2021, care nu a fost aprobat, constatându-se că nu reflectă o nouă încălcare gravă legată de prezența ilegală a așa-numitor „grăniceri”.

Cazul a fost documentat la 2 decembrie curent de către angajații Inspectoratului de poliție Dubăsari în adiacentul satului Cocieri, localitate controlată de autoritățile Republicii Moldova. Astfel, în timpul executării unei misiuni de serviciu, polițiștii au observat două automobile aparținând așa-numitor forțe „grănicerești” subordonate Tiraspolului. Fiind somați potrivit legii să oprească, reprezentanții forțelor neconstituționale au accelerat și au dispărut pe teritoriul necontrolat. Imediat a fost sesizat Comandamentul Militar Întrunit, pentru a se dispune deplasarea la fața locului a observatorilor militari.

Delegația Republicii Moldova condamnă astfel de acțiuni provocatoare întreprinse în perimetrul de responsabilitate a Forțelor Mixte de Menținere a Păcii, imediat după încheierea ședinței CUC din 2 decembrie curent. Și de această dată exponenții Tiraspolului au demonstrat vădit că desconsideră prevederile Acordului din 21 iulie 1992 și alte documente ale operațiunii de menținere a păcii pe râul Nistru.

Inspectoratul de poliție Dubăsari a înregistrat incidentul și îl va investiga în conformitate cu legislația națională.

Foto: Biroul pentru reintegrare

img21009496

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!