ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

ANRE a făcut precizări privind preţurile pentru furnizarea gazelor naturale

10:24 | 10.12.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 10 dec. /MOLDPRES/. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a făcut astăzi unele precizări cu referire la aprobarea prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale de către SA „Moldovagaz” în contextul obligației de serviciu public,  transmite MOLDPRES.

ANRE a explicat că se află în proces de examinare a tuturor informațiilor relevante la subiectul dat, în strictă conformitate cu Metodologia de calculare, aprobare și aplicare a prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale. În scopul evaluării corecte a datelor, ANRE a solicitat SA „Moldovagaz” să prezinte informații și calcule suplimentare privind liniile de cheltuieli și evoluția prețului de achiziție a gazelor naturale pentru anul 2022, pentru verificare.

„După respectarea tuturor procedurilor transparenței în procesul decizional și finalizarea consultărilor publice, vom anunța în termeni legali data ședinței publice pentru examinarea și adoptarea deciziilor corespunzătoare”, indică ANRE.

Concomitent, Agenția examinează și calculele prezentate de titularii de licențe în scopul reexaminării tarifelor pentru energia termică livrată consumatorilor de către titularii de licență pentru producerea, distribuția și furnizarea energiei termice, a prețurilor pentru energia electrică produsă de centralele electrice de termoficare, precum și a prețurilor pentru energia electrică furnizată de furnizorul central de energie electrică SA „Energocom”, aprobate la 20 noiembrie 2021.

Deciziile menționate urmează să fie adoptate de Consiliul de Administrație al ANRE ca urmare a Dispozițiilor Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, care a obligat Agenția să adopte prețuri și tarife provizorii cu derogările legale de la procedura existentă, cu condiția reexaminării acestora ulterior, în conformitate cu reglementările în vigoare.

img21009513

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!