ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

PCCOCS a prezentat detalii despre tentativa de scoatere din țară a unei viori

12:38 | 10.12.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 10 dec. /MOLDPRES/. Reprezentanții Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) și cei ai Serviciului Vamal au susținut astăzi un briefing, în care au prezentat un set de precizări pe dosarul tentativei de scoatere din țară a unei viori prin Aeroportul Internațional Chișinău, comunică MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, vioara nu a fost declarată la aeroport, iar ulterior, în cadrul controlului au fost prezentate două certificate datate cu 20.10.2021 și emise de un expert acreditat de către Ministerul Culturii, în care este indicat că instrumentul muzical a fost creat de Giovanni Battista Guadagnini și că „aceasta are valoare istorică și artistică pentru patrimoniul Republicii Moldova.” Suplimentar, în interiorul husei, a fost depistat actul de „Expertiză a instrumentelor muzicale”, eliberat de către același expert, cu indicarea valorii viorii, ce depășește suma de 2 milioane euro.

Procurorii susțin că legislația R. Moldova prevede că persoanele fizice nu au dreptul de a scoate de pe teritoriul țării valori culturale. Pe de altă parte, alte valori din domeniul artei, literaturii, ştiinţei, culturii şi religiei pot fi scoase de pe teritoriul ţării cu condiția prezentării autorizaţiei eliberate de Ministerul Culturii, în care se specifică costul obiectului şi faptul că acesta nu prezintă valoare culturală.

Aceștia au mai menționat că persoana nu deținea o asemenea autorizație la data depistării viorii, iar Ministerul Culturii, conform răspunsului oficial oferit Serviciului Vamal, a comunicat că până în data de 22 octombrie, nu a eliberat o asemenea autorizație. Lipsa actelor a și stat la baza pornirii urmăririi penale pentru tentativă de contrabandă cu valori culturale, prin nedeclararea bunului. Ulterior vioara a fost ridicată, iar la câteva zile un alt expert acreditat de Ministerul Culturii, a eliberat un certificat cu mențiunea contradictorie celui prezentat la data de 22 octombrie 2021 privind valoarea de patrimoniu.

Reprezentanții PCCOCS susțin că persoana asupra căreia a fost depistată vioara a prezentat organului de urmărire penală, prin intermediul avocatului său, contractul de împrumut al unei viori. Acesta însă era  fără dată de întocmire a lui.

Conform surse citate, la autorități au parvenit informații de la 2 state membre Interpol, cu privire la 3 cazuri de sustragere de viori cu caracteristici asemănătoare. Pe unul din ele, s-au solicitat date suplimentare despre vioara reținută în Republica Moldova, necesare pentru verificarea lor de către țara solicitantă.

PCCOCS a precizat că până astăzi confirmarea autenticității acestui instrument nu a avut loc. Totodată, organul de urmărire penală a dispus efectuarea expertizei judiciare complexe, cu atragerea unui specialist din domeniu.

Vioara în cauză a fost depistată și ridicată la 22 octombrie curent, pe Aeroportul din capitală, în timpul controlului vamal al pasagerilor cursei Chișinău-Moscova.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!