ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A intrat în vigoare Pachetul legislativ privind digitalizarea economiei țării

16:55 | 10.12.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 10 dec. /MOLDPRES/. Modificările legislative privind digitalizarea economiei, votate pe 11 noiembrie 2021 de Parlament, au fost promulgate de Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și  publicate în Monitorul Oficial, transmite MOLDPRES.

Potrivit noilor prevederi legale, devine posibilă înregistrarea la distanță a afacerilor, a modificărilor în actele de constituire a persoanelor juridice, precum și alte aspecte legate de administrarea la distanță a afacerilor. Până acum acest lucru era imposibil, chiar și cu utilizarea semnăturii și a documentelor electronice.

O altă prevedere ține de eliberarea obligatorie a documentelor permisive sau confirmative pentru oamenii de afaceri, la distanță în format electronic. Până în prezent, pentru a obține documentul solicitat, inclusiv online, trebuia de mers fizic la ghișeu, or, pe timp de pandemie acest lucru devenea problematic. „Noul pachet legislativ prevede obligarea autorităților publice să utilizeze primordial semnătura electronică și documentul electronic în aceste procese, la solicitarea beneficiarului, iar metoda tradițională – pe hârtie, se va utiliza doar la solicitare și pentru cei ce nu sunt gata tehnologic”, indică documentul.

Amendamentele stipulează că operatorii de date cu caracter personal (agenți economici, organizații, instituții de stat) nu mai sunt obligați să se notifice și să se înregistreze la Centrul Național de Protecție a Datelor cu Caracter Personal. În unele cazuri acest proces de autorizare putea dura luni în șir. Un alt obstacol în domeniul protecției datelor ținea de obținerea consimțământului de la persoane fizice privind prelucrarea datelor cu caracter personal, or, acesta poate fi operat doar în două forme – pe hârtie semnată olograf sau electronic cu semnătura electronică avansată calificată. „Acum se diversifică formele de obținere a consimțământului de prelucrare a datelor personale, astfel permițând dezvoltarea tehnologiilor și a comerțului electronic”, conform sursei citate.

Un alt set de prevederi legislative din modificările promulgate, ține de utilizarea semnăturii electronice avansate calificate în raporturi de muncă. Până în prezent semnarea sau modificarea contractelor de muncă se făcea doar în formă scrisă pe hârtie, acum acest lucru se poate face la distanță, cu semnătura electronică. 

Una din modificările legislative esențiale este, totuşi, recunoașterea unilaterală de către Republica Moldova a semnăturilor electronice avansate calificate emise în statele Uniunii Europene și posibilitatea investitorilor și a diasporei de a interacționa la distanță cu autoritățile din ţara noastră.

Inițiativa legislativă, promulgată astăzi, înseamnă și alte instrumente de digitalizare a interacțiunii cetățeanului și businessului cu statul, prim metode electronice la distanță, în ceea ce ține și de utilizarea procurii electronice în relațiile cu autoritățile publice, înregistrarea la distanță pe portalul achizițiilor publice și ulterior participarea la achiziții publice electronice; posibilitatea perfectării la distanță a contractelor cu companiile de utilități publice, cum ar fi furnizori de gaze naturale, curent electric, apă și canalizare, comunicații etc.

Pachetul de amendamente pentru digitalizarea economiei a fost elaborat de experții Consiliului Economic de pe lângă Prim-ministrul Republicii Moldova. Documentul a fost promovat în Parlament la inițiativa președintelui Comisiei economie, buget și finanțe, Dumitru Alaiba, cu susținerea plenară a vicepremierului pentru Digitizare, Iurie Țurcanu.

Modificările legislative privind digitalizarea economiei au fost elaborate în cadrul implementării Foii de Parcurs pentru impulsionarea procesului de digitizare a economiei naționale și dezvoltare a comerțului electronic, elaborate de Ministerul Economiei în comun cu Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministrul Republicii Moldova, cu expertiza internațională acordată prin intermediul Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională, Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei, UK GGF și International Finance Corporation.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!