ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A apărut o carte a regretatei scriitoare Valentina Tăzlăuanu

11:34 | 13.12.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 13 dec. /MOLDPRES/. O carte de publicistică intitulată ”Schimbarea la față a culturii” a regretatei scriitoare Valentina Tăzlăuanu, critic de teatru și cinema, eseist, Maestru în Artă, ex-viceministru al Culturii, a apărut la o editură din Chișinău, informează MOLDPRES.

Solicitat de MOLDPRES, prozatorul și eseistul Marcel Gherman, fiul regretatei scriitoare, a menționat că volumul are 224 de pagini, a apărut într-un tiraj de 500 de exemplare și însumează interviuri cu nume marcante ale literaturii și artei basarabene, precum acad. Mihai Cimpoi, Ion Ungureanu, Arcadie Suceveanu, Aureliu Busuioc, Vladimir Beșleagă, Serafim Saka, dar și personalități de prim rang din România, precum  Alex Ștefănescu, Dan C. Mihăilescu, Sorin Alexandrescu ș.a. ”Aceste interviuri constituie de fapt o mărturie a întregii vieți culturale a Republicii Moldova de după 1990 și un material de o extremă importanță pentru cercetătorii și istoricii literari de mâine”, a precizat Marcel Gherman.

Potrivit editorilor, Valentina Tăzlăuanu a fost unul dintre cei mai profesioniști și mai activi jurnaliști culturali și eseiști din Republica Moldova, cu o experiență de 50 de ani de muncă în domeniu, începută încă de la sfârșitul anilor 60. ”A fost considerată drept cel mai bun critic de teatru din țara noastră și o personalitate de o cultură literară și lingvistică remarcabilă”, se menționează în nota editorială a cărții.

Valentina Tăzlăuanu s-a născut în 1950 în satul Druţa, raionul Râşcani. În 1971 a absolvit Facultatea de Filologie, secția Jurnalistică, a Universității de Stat din Moldova. Și-a început cariera profesională în calitate de redactor la Radioul Național (1971-1973). A activat în calitate de redactor la Comitetul de Stat pentru Edituri, șef al secției „Artă" la săptămânalul „Literatura şi arta" (1977-1990), redactor-şef al revistei „Sud-Est", viceministru al Culturii (1997-2000). În 1990, a fondat revista trimestrială de cultură, artă și civilizație ”Sud-Est”. Din anul 2004, publicația apare într-o formulă nouă și se numește ”Sud-Est cultural”.

În 1991, a debutat editorial cu volumul de eseuri, cronici, sinteze literar-teatrale și culturale ”Măsura de prezență”, după care semnează și alte volume de eseuri: ”Discursuri paralele” (2005), ”Lumea după Hamlet” (2011), ”Ceea ce rămâne” (2015) ș.a. A semnat prefețe, articole pentru câteva antologii de dramaturgie (”Patru texte, patru autori”, 2000, ”Teatru”, 2004) și a realizat câteva traduceri.

Valentina Tăzlăuanu a fost distinsă cu medalia ”Mihai Eminescu” (2000), cu premiul Uniunii Teatrale din Moldova pentru critică literară (2009), cu titlul onorific ”Maestru în Artă” (2009), cu premiul Ministerului Culturii ”Constantin Stere” în domeniul literaturii, pentru volumul de eseuri ”Ceea ce rămâne” (2016).  S-a stins din viață la 3 iunie 2020 și a fost înmormântată la Cimitirul Central Ortodox de pe strada Armenească din Chișinău.

img21009566

img21009566

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!