ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În laboratorul ANSP a fost făcută prima secvențiere a virusului SARS-CoV-2

15:51 | 13.12.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 13 dec. /MOLDPRES/. Agenția Națională pentru Sănătate Publică /ANSP/ a anunțat astăzi că a fost făcută prima secvențiere a virusului SARS-CoV-2 cu utilizarea secvențiatorului de ultimă generație Ion Torent GENEXUS, procurat cu suportul financiar al Uniunii Europene și asistenței tehnice a Organizației Mondiale a Sănătății, comunică MOLDPRES.

Potrivit ANSP, în premieră, au fost examinate prin secvențiere 31 de probe confirmate cu infecția COVID-19. În urma analizei, în cazul celor 31 probe a fost identificată varianta Delta a virusului SARS-CoV-2.

Rezultatele datelor de secvențiere vor fi integrate în sistemul național de supraveghere și partajate în GISAID EpiCov – baza de date internaționale (www.gisaid.org), unde vor putea fi comparate și corelate cu variantele de virus cu mutațiile existente în alte țări. Acest lucru va permite monitorizarea dinamicii transmiterii virusului și apariția de noi variante genetice, investigarea relației dintre genotipurile SARS-CoV-2 și datele epidemiologice, precum transmisibilitatea și severitatea bolii.

În același context, ANSP anunță că pentru detectarea noilor variante SARS-CoV-2 au fost instruiți cinci specialiști a laboratorului virusologic al ANSP, care ulterior vor stabil criteriile de selectare a probelor pentru secvențiere pentru identificarea posibilelor variante de mutații.

Foto: ANSP

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!