ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Mai multe şcoli din ţară vor aplica un model inovativ de planificare durabilă

17:54 | 13.12.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 13 dec. /MOLDPRES/. Unsprezece instituții de învățământ din Republica Moldova au primit ghiduri practice pentru îmbunătățirea mediului ecologic școlar și câte o trusă cu instrumente specializate pentru evaluarea microclimatului interior. Produsele didactice, realizate cu sprijinul financiar al Guvernului Germaniei, sunt destinate Echipelor Verzi din fiecare instituție, formate din profesori, elevi și părinți, care se implică în monitorizarea, planificarea și implementarea activităților ecologice din școala lor, transmite MOLDPRES.

Ghidul practic „Spre o școală verde, durabilă și eficientă!” a fost gândit ca suport didactic pentru activități extra curriculare și extrașcolare pentru elevii claselor a 7-a – a 12-a, fiind scris într-un limbaj simplu și accesibil. Pe baza acestuia, utilizând instrumente specifice, se va putea evalua situația din fiecare școală, planifica și realiza acțiunile pentru dezvoltarea durabilă a instituției și monitoriza schimbările.

„Având la bază sfaturile din ghid și cu ajutorul instrumentelor oferite, elevii vor măsura temperatura aerului, umiditatea dintr-o încăpere, viteza vântului sau a maselor de aer în interiorul clădirii, nivelului de iluminare, concentrația  dioxidului de carbon (CO2), cantitatea de energie care este consumată de un aparat electric, conținutul de metale grele și materiale organice în apă, salinitatea și puritatea apei. Iar după ce vor cunoaște situația din școala lor, vor putea elabora un plan de acțiune pentru soluționarea problemelor identificate”, a remarcat Irina Plis, președintă a Alianței pentru Eficiență Energetică și Regenerabile.

Editarea ghidului a fost cofinanțată din sursele Agenției pentru Eficiență Energetică, astfel că tirajul a fost dublat și lucrarea va ajunge în toate bibliotecile școlare din republică.

Proiectul „Accelerarea adoptării bunelor practici privind dezvoltarea durabilă a mediului școlar” este implementat grație finanțării din partea Ministerului Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare prin proiectul „Suport pentru Guvernul Republicii Moldova în implementarea Agendei 2030", implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).  Beneficiari ai proiectului finanțat de Guvernul Germaniei și implementat de AO Alianța pentru Eficiența Energetică și Regenerabile, în parteneriat cu Agenția pentru Eficiența Energetică și Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic sunt peste 1000 de persoane din 11 școli din Republica Moldova.

Foto: ecopresa.md

img21009580

img21009580

img21009580

img21009580

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!