ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Biroului politici de reintegrare

08:41 | 14.12.2021 Categorie: Comunicate

Precizări cu privire la platformele de dialog dintre Chișinău și Tiraspol

Chişinău, 14 dec. /MOLDPRES/. În contextul repetării periodice de către exponenții unor structuri de la Tiraspol a tentativelor de sesizare directă a partenerilor internaționali și a autorităților de profil ale Republicii Moldova, cu remiterea intenționată în unele cazuri a corespondenței de pe antete cu simbolici și cu enunțări de funcții neaprobate în cadrul normativ național suntem nevoiți să precizăm că asemenea manifestări sunt inadmisibile, țintesc tactici cu caracter provocator și testează capacitatea de reacție a Chișinăului.

Din aceste considerente, ținem să reamintim că până la reglementarea finală și durabilă a dosarului transnistrean în componența statului unitar și teritorial indivizibil Republica Moldova, comunicarea și interacțiunea între Chișinău și Tiraspol poate avea loc doar în cadrul formatelor de dialog stabilite și agreate în negocieri și în comun cu actorii externi relevanți, respectiv, prin intermediul formatului de negocieri ,,5+2”, reprezentanților politici în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană și a oficiilor acestora, grupurilor de lucru sectoriale privind întărirea încrederii, precum și în cazul aspectelor ce vizează perimetrul Zonei de Securitate – la nivelul delegațiilor și a reprezentanților aprobați în componența Comisiei Unificate de Control.

Concomitent, până la etapa de reglementare atotcuprinzătoare, corespondența directă și formalizată între structurile de pe ambele maluri ale Nistrului (cu excepția persoanelor fizice și a agenților economici din regiune luați la evidență și care activează conform rigorilor legislației naționale în vigoare) nu poate fi desfășurată și e pasibilă de multiple sensibilități politice în măsură să afecteze dezideratul de reintegrare a țării, și corespunzător, reiterăm că unicul canal de remitere a sesizărilor/ reacțiilor de resort este la nivelul negociatorilor principali din partea Chișinăului și a Tiraspolului și a oficiilor coordonate de aceștia, cu expuneri pe foi de model neutru, fără simbolici și referințe la funcții cu caracter public, precum și cu semnarea mesajelor din numele reprezentanților politici și/sau a oficiilor acestora.

În conformitate cu prevederile pct.1 subpct.5) literele a) și b) din Hotărârea Guvernului nr.605 din 16.08.2013, funcția de reprezentant pentru chestiuni politice în procesul de reglementare a conflictului transnistrean din partea Chișinăului revine Viceprim-ministrului responsabil de realizarea politicilor pentru reintegrarea ţării, care coordonează activitatea autorităţilor administraţiei publice în realizarea politicilor pentru reintegrarea țării, este asistat în acest proces de Biroul politici de reintegrare, precum și expune în negocieri poziții consultate cu factorii decizionali de nivel înalt.

Formatele de comunicare enunțate supra sunt urmate întocmai de către autoritățile competente ale Republicii Moldova, însă, periodic constatăm abateri intenționate din partea unor exponenți din stânga Nistrului ce pretind să creeze percepția dezvoltării unor așa-numite relații bilaterale cu malul drept și cu partenerii externi ai țării, și în legătură cu aceste derapaje Chișinăul de fiecare dată intervine cu reacțiile de resort, cu notificarea corespunzătoare a actorilor formatului de negocieri ,,5+2”/ internaționali și apelul către Tiraspol de a reveni la corectitudine, respectarea platformelor de dialog existente și de a renunța la tehnici sfidătoare, arbitrare și insolente.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!