ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Educației și Cercetării

09:38 | 14.12.2021 Categorie: Comunicate

Consolidarea învățământului dual pe agenda comună a Ministerului Educației și Cercetării  și a Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare 

Chişinău, 14 dec. /MOLDPRES/. Prioritățile naționale în domeniul dezvoltării învățământului profesional tehnic au fost discutate la 13 decembrie 2021, de către reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării și ai Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare.

La întrevedere au participat: Galina Rusu, secretar de stat al Ministerului Educației și Cercetării, Silviu Gîncu, șeful Direcției Învățământ Profesional Tehnic, Caroline Tissot, directorul Biroului de Cooperare al Elveției în Republica Moldova,  Martin Roch, director adjunct al Biroului, și Andrei Stratulat, ofițer de program.

Aceștia s-au expus în privința priorităților Republicii Moldova în domeniul educației, în special în domeniul dezvoltării învățământului profesional tehnic, al consolidării învățământului dual și al capacităților instituțiilor de învățământ în colaborarea cu mediul economic.

Părțile și-au exprimat interesul în continuarea cooperării eficiente în scopul promovării educației de calitate pentru piața muncii.

Începând cu anul 2018, Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare susține Ministerul Educației și Cercetării  prin consultanță tehnică în vederea consolidării mecanismului de coordonare a asistenței externe, elaborării, implementării și monitorizării politicilor în domeniul învățământului profesional tehnic.

Actualmente Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare cofinanțează proiectul de dezvoltare a învățământului dual „Promovarea învățământului profesional tehnic pentru o economie verde”, implementat de către  Agenția Internațională Germană de Cooperare (GIZ), și proiectul „Creăm Valoare Pentru Alții: Instituțiile ÎPT dezvoltă competențe profesionale relevante” (CREATIVO), implementat de Centrul pentru Educaţie Antreprenorială şi Asistenţă în Afaceri  (CEDA).

În lista obiectivelor cu impact major pentru Republica Moldova, atinse în cadrul celor două proiecte se mai înscriu: ajustarea cadrului legal în domeniul învățământului dual,  extinderea rețelei învățământului dual; creșterea implicării agenților economici, consolidarea capacităților cadrelor didactice; implicarea elevilor în activități de antreprenoriat, creșterea nivelului de angajabilitate a absolvenților; abordarea incluzivă; recunoașterea învățării pe parcursul întregii vieți ș.a.    

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!