ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Planurile sectorului horticol au fost abordate la o conferinţă națională

10:32 | 14.12.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 14 dec. /MOLDPRES/. Tendințele și inovațiile din sectorul fructelor au fost prezentate recent, în cadrul Conferinței cu genericul "Businessul Fructelor în Republica Moldova". Evenimentul a fost organizat de Asociația Moldova Fruct în parteneriat cu proiectul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) Agricultura Performantă în Moldova, Agenția de Investiții și Centrul de Promovare a Exporturilor din Țările în Curs de Dezvoltare (Olanda), transmite MOLDPRES.

În cadrul forumului, experții au anticipat creșterea prețurilor la mijloacele de producție și menținerea costurilor înalte de logistică în sezonul următor, afirmând că „producătorii de fructe trebuie să se orienteze spre tehnologii inovative și surse regenerabile de energie pentru a fi competitivi pe piața de export”. Or, horticultorii autohtoni trebuie să analizeze soiurile care sunt pretabile cu condițiile din R. Moldova și sunt solicitate pe noile piețe de export, ca să înființeze livezi intensive cu aceste soiuri.

„Vedem câteva soluții pentru a răspunde provocărilor: cooperarea producătorilor cu exportatorii în programe strategice de pătrundere și consolidare a poziției pe piețele țintă, inclusiv pe cea locală; școlarizarea producătorilor și exportatorilor în implementarea standardelor unice de calitate și agricultura de precizie; promovarea continuă a fructelor pe piețele externe. Este greu să vindem fructe acolo unde nu suntem cunoscuți, îndemnul nostru este ca producătorii și exportatorii moldoveni să investească resurse în promovare”, a spus Iurie Fală, director executiv al Moldova Fruct. 

Vorbitorii în cadrul Conferinței au menţionat că nu doar comercializarea produsului este importantă, iar producătorii trebuie să analizeze preferințele consumatorului și tendințele actuale în domeniu, cum ar fi implementarea bunelor practici agricole, producerea ecologică etc.

„Conferința Businessul Fructelor a servit drept platformă de discuție și stabilire a direcțiilor care trebuie să le urmeze horticultorii moldoveni. În cadrul evenimentului au fost prezentate inițiative de reducere a volumului de energie și de apă utilizate, folosirea eficientă a îngrășămintelor în sol și foliar. Au fost expuse recomandări practice care merită să fie analizate și implementate de producătorii din Moldova”, a subliniat Eugeniu Bumacov, specialist agrobusiness, Moldova Fruct.

Conferința Businessul Fructelor în R. Moldova este un eveniment organizat anual de Asociația Moldova Fruct și e destinat conducătorilor și specialiștilor din domeniul horticol. În acest an, evenimentul s-a desfășurat online și a fost vizualizat de peste 300 de urmăritori. 

Foto: Moldova Fruct

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!