ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

R. Moldova și Comisia Europeană vor semna un acord de 60 mln euro pentru gestionarea crizei energetice

16:41 | 14.12.2021 Categorie: Oficial

Chişinău, 14 dec. /MOLDPRES/. Cabinetul de miniștri a aprobat, în ședința de astăzi, proiectul de Hotărâre cu privire la inițierea negocierilor și aprobarea semnării Acordului de finanțare dintre Guvernul Moldovei și Comisia Europeană privind „Contractul de consolidare a statului și rezilienței pentru Republica Moldova”. Suportul bugetar va fi oferit sub formă de asistență nerambursabilă, a relatat agenției MOLDPRES Direcţia comunicare și protocol a Executivului.

Acordul prevede oferirea unui grant în valoare de 60 milioane euro pentru gestionarea crizei din sectorul energetic. Mijloacele financiare vor fi debursate anul curent, într-o singură tranșă.

Scopul principal al suportului respectiv este atenuarea impactului socio-economic urmare a creșterii prețurilor la gazele naturale, sporirea capacității Guvernului de a furniza servicii personalizate grupurilor vulnerabile, precum și redresarea socio-economică pe termen lung, securitatea energetică și tranziția energetică în Republica Moldova. 

Acordul va fi semnat pe data de 15 decembrie în cadrul summitului Parteneriatului Estic, la Bruxelles. Din partea Moldovei documentul va fi semnat de către vicepremierul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, iar din partea Comisiei Europene, de către Oliver Varhelyi, Comisarul european pentru vecinătate și extindere. 

Decizia de finanțare aferentă suportului bugetar „Contractul de consolidare a statului și rezilienței pentru Republica Moldova” a fost adoptată de către Comisia Europeană la 10 decembrie curent.

Foto: Guvern

img21009620

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!