ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Guvernul a aprobat facilități noi pentru producerea energiei din surse regenerabile

17:02 | 14.12.2021 Categorie: Oficial

Chişinău, 14 dec. /MOLDPRES/. Comunitățile rurale, producătorii agricoli și crescătorii de animale vor putea diminua cheltuielile de producere și întreținere folosind instalațiile fotovoltaice. În acest sens, Cabinetul de miniștri a aprobat, în ședința de astăzi, avizul Guvernului la proiectul de lege pentru modificarea Codului Funciar, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Executivului. 

Documentul prevede modificări care vor permite amplasarea pe terenurile cu destinație agricolă a sistemelor fotovoltaice solare fără a fi necesară schimbarea destinației. Conform acelorași modificări, se permite schimbarea destinației terenurilor agricole de calitate superioară pentru construcția instalațiilor eoliene.

Conform documentului, se prevede ca instalațiile fotovoltaice să fie fixate la sol prin structură metalică și nu prin utilizarea betonului armat sau a altui tip de materiale de construcție care, ar avea impact negativ asupra fertilității solului.      

Totodată, se prevăd măsuri pentru a conserva și spori fertilitatea solului. La fel, sunt incluse condițiile de proiectare, instalare, montare și amplasare a sistemelor solare fotovoltaice și a centralelor electrice eoliene.

Proiectul mai prevede ca panourile fotovoltaice să fie amplasate pe terenuri cu soluri degradate care au bonitatea mai mică de 40 de puncte. Modificările sunt necesare pentru a proteja terenurile de calitate superioară și pentru a creștere siguranța energetică, reducerea importului de energie.

Foto: Guvern

img21009622

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!