ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În Republica Moldova tranziția la TV digitală terestră se va încheia pe 1 ianuarie 2022

10:47 | 15.12.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 15 dec. /MOLDPRES/. Procesul de tranziție la televiziunea digitală terestră în Republica Moldova se va încheia la 1 ianuarie 2022, cu sistarea televiziunii în sistem analogic terestru. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat ieri de Cabinetul de miniștri, transmite MOLDPRES.

Proiectul își propune să contribuie la sporirea numărului posturilor TV în format digital, care pot fi recepționate gratuit din eter, fapt ce va intensifica și concurența pe piața serviciilor TV contra plată. La fel, se va elibera spectrul de frecvențe necesar pentru implementarea serviciilor de comunicații mobile de generație nouă - 5G. Totodată, proiectul conține cadrul legal pentru implementarea radiodifuziunii digitale terestre în Republica Moldova.

Documentul mai prevede și posibilitatea ca posturile TV private să primească ajutor de stat pentru difuzarea programelor de importanță socială, cu tematică educativă, culturală, științifică.

De asemenea, mai multe posturi TV vor avea posibilitatea să difuzeze programele sale prin Multiplexul A cu acoperire națională (mai mult de 98% din populație), urmare a diminuării tarifului pentru serviciile de difuzare, prestate de către furnizorul acestui multiplex.

„Trecerea la televiziunea digitală terestră oferă mai multe programe TV în eter, recepționate gratuit, calitatea imaginii mai bună, sunet stereo, dezvoltarea rețelelor sincrone pe aceleași canale de frecvență, transmisiuni simultane, în același flux digital multiplexat, de programe TV şi date suplimentare”, indică Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale.

Foto: radiocom.md 

img21009641

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!