ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Noile facilități pentru producerea energiei regenerabile au fost publicate în Monitorul Oficial

11:53 | 15.12.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 15 dec. /MOLDPRES/. Monitorul Oficial de miercuri, 15 decembrie, a publicat decizia Guvernului prin care se aprobă facilități noi pentru producerea energiei din surse regenerabile, transmite MOLDPRES.

Potrivit hotărârii, comunitățile rurale, producătorii agricoli și crescătorii de animale vor putea diminua cheltuielile de producere și întreținere folosind instalațiile fotovoltaice.

Documentul prevede modificări care vor permite amplasarea pe terenurile cu destinație agricolă a sistemelor fotovoltaice solare fără a fi necesară schimbarea destinației. Conform acelorași modificări, se permite schimbarea destinației terenurilor agricole de calitate superioară pentru construcția instalațiilor eoliene.

De asemenea, conform documentului, se prevede ca instalațiile fotovoltaice să fie fixate la sol prin structură metalică și nu prin utilizarea betonului armat sau a altui tip de materiale de construcție care, ar avea impact negativ asupra fertilității solului.      

Totodată, se prevăd măsuri pentru a conserva și spori fertilitatea solului. La fel, sunt incluse condițiile de proiectare, instalare, montare și amplasare a sistemelor solare fotovoltaice și a centralelor electrice eoliene.

Proiectul mai prevede ca panourile fotovoltaice să fie amplasate pe terenuri cu soluri degradate care au bonitatea mai mică de 40 de puncte. Modificările sunt necesare pentru a proteja terenurile de calitate superioară și pentru a crește siguranța energetică și reducerea importului de energie.

Sursă: monitorul.gov.md

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!