ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Conducerea Biroului de reintegrare a avut o întrevedere cu șeful Misiunii OSCE în Republica Moldova

12:04 | 15.12.2021 Categorie: Oficial

Chişinău, 15 dec. /MOLDPRES/. Discuții focusate pe un șir de aspecte ce vizează tematica transnistreană s-au desfășurat astăzi în cadrul unei întrevederi dintre șeful Biroului politici de reintegrare Alin Gvidiani și șeful Misiunii OSCE în Republica Moldova Claus Neukirch, comunică MOLDPRES cu referire la Biroul politici de reintegrare.

Șeful Biroului a mulțumit pentru contribuția productivă și facilitarea de către OSCE a procesului de definitivare și de atingere a consensului pe textul Declarației Consiliului Ministerial al OSCE cu privire la procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană ce a fost aprobată în data de 3 decembrie curent la Stockholm, Suedia, cu reconfirmarea sprijinului ferm pentru soluționarea conflictului transnistrean în parametrii suveranității și unității teritoriale a Republicii Moldova, în limitele frontierelor sale recunoscute de comunitatea internațională.

S-a menționat deplina deschidere pentru a avea o conlucrare constructivă pe filiera procesului de reglementare sub egida Președinției în exercițiu polone a OSCE din anul 2022, fiind evidențiat că în comun cu autoritățile Republicii Moldova urmează a fi coordonate și trasate priorități și obiective de activitate viabile.

Totodată, s-a comunicat că partea moldovenească rămâne în așteptarea unor date concrete din partea Tiraspolului care din motive neclare a contramandat mai multe ședințe ale grupurilor de lucru sectoriale propuse de către Chișinău pe parcursul lunii decembrie curent, precum și a fost exprimată speranța că ședința experților din sfera educației va avea loc în data de 17 decembrie curent așa cum s-a convenit recent.

Separat, au fost enunțate îngrijorări în legătură cu comportamentul din ultima perioadă de timp a Tiraspolului care într-o manieră bizară se abate de la formatul stabilit de purtare a corespondenței între cele două maluri ale Nistrului (posibilă în prezent doar în formă neutră, la nivelul oficiilor reprezentanților politici în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană) și remite sesizări directe în adresa instituțiilor naționale de profil care sunt nedumerite în acest sens, fiind solicitată intervenția promptă a Misiunii OSCE în vederea convingerii Tiraspolului de a se reîntoarce pe calea cea corectă, a reveni în platformele de comunicare agreate anterior și a avea o atitudine respectuoasă față de oficialii și autoritățile publice ale Republicii Moldova.

Foto: Biroul de reintegrare

img21009647

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!