ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Primăria Chișinău anunță deconectarea marilor agenți economici de la rețeaua de canalizare a orașului

12:39 | 15.12.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 15 dec. /MOLDPRES/. Primăria municipiului Chișinău amenință că va deconecta marii agenți economici de la rețeaua de canalizare dacă nu este retrasă amenda de 12 mln de lei. În același timp, Inspectoratul pentru Protecția Mediului afirmă că ei și-au făcut doar datoria, iar municipalitatea a avut dreptul de a contesta în instanță decizia, transmite MOLDPRES.

Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a amenințat astăzi, într-o conferință de presă, că va deconecta de la rețeaua de canalizare a orașului marii agenți economici dacă Inspectoratul pentru Protecția Mediului nu își retrage amenda de 12 milioane de lei aplicată SA „Apă Canal Chișinău”. Potrivit edilului capitalei, sancțiunea este una exagerată, “principalii vinovații ai încălcărilor legislației de mediu sunt marii agenți economici de stat, care nu și-au construit pe teritoriu stații de pre-epurare”.

“Anunț oficial că în cazul în care luni, 20 decembrie, Inspectoratul pentru Protecția Mediului nu revine asupra sancțiunii, voi deconecta toții marii agenți economic de stat de la rețeaua de canalizare a orașului – ei sunt cei care încalcă legislația de mediu, nu Apă Canal Chișinău”, a menționat Ion Ceban.

Contactat de MOLDPRES, șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului, Ion Bulmaga, a declarat că inspectorii de mediu și-au făcut datoria, iar municipalitatea Chișinău a avut la dispoziție 30 de zile pentru a contesta decizia în instanță. “Inspectorii de mediu și-au făcut datoria conform legislației și au respectat procedurile de control. Primăria municipiului Chișinău a avut timpul necesar de 30 de zile pentru a contesta în instanță decizia”, a precizat Bulmaga.

În același timp, șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului a afirmat că trimiterea făcută de către municipalitate la prevederile legale referitoare la necesitatea existenței unei stații de pre-epurare pe teritoriul marilor agenți economici este veridică, dar că “prin acordurile încheiate cu acești mari agenți economici, Apă Canal Chișinău și-a luat asupra sa pre-epurarea”. “Înțeleg punctul de vedere al municipalității Chișinău referitor la controlul de mediu al marilor agenți economici din capitală. Primăria capitalei poate solicita Inspectoratului pentru Protecția Mediului controale inopinate la aceste întreprinderi. Legea prevede că aceste controale inopinate pe teritoriul întreprinderilor trebuie să aibă un suport legal – Primăria poate oferi acest suport”, a spus Bulmaga.

Inspectoratul pentru Protecţia Mediul a stabilit că apa care se scurge de la Staţia de Epurare în râul Bâc conţine bacterii infecţioase de salmonela şi cantităţi de azot care depăşesc de şapte ori limita admisă. Astfel, Apă Canal Chişinău a primit o amendă de 12 milioane de lei pentru prejudiciile aduse mediului înconjurător. 

Foto: unece.org

img21009650

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!