ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Lucrările de modernizare a postului vamal Leușeni sunt aproape de finalizare

13:32 | 15.12.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 15 dec. /MOLDPRES/. Lucrările de reabilitare a unuia dintre cele mai importante obiecte de infrastructură de la frontieră – postul vamal Leușeni, au ajuns aproape de final, fiind realizate în proporție de circa 80%, transmite MOLDPRES.

Potrivit Serviciului Vamal, începând cu data de 10 decembrie au fost deschise pentru traficul transfrontalier două piste noi pe sensul de intrare în țară, în scopul eficientizării procedurilor de control la frontieră și reducerea timpului de așteptare. Cele două piste au fost reconstruite în cadrul proiectului de investiții „Reabilitarea și modernizarea birourilor vamale de frontieră de pe granița România - Moldova”, respectiv birourile vamale Albița - Leușeni, Sculeni - Sculeni și Giurgiulești - Giurgiulești, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Guvernul Republicii Moldova.

Valoarea contractului pentru lucrările de reabilitare și modernizare a postului vamal Leușeni constituie peste 16,8 milioane de lei, dintre care grant - 64.28%, iar contribuția Guvernului - 35.72%.

"Pană în prezent au fost realizate circa 80% din total lucrărilor, mai exact: reabilitarea și modernizarea clădirilor existente; construcția pavilioanelor și a copertinelor – au fost executate lucrările de betonare a fundațiilor, precum și montarea carcasei metalice; au fost construite fântâni intermediare de apă, stații de pompare și tratare  a apei, rezervoare de nămol cu stații de pompare a apelor reziduale și uzate etc; au fost reabilitate pistele la intrare în țară, precum și reabilitate căile de acces la sistemul de alimentare cu apă construit; s-a inițiat modernizarea sistemelor de iluminat și semnalizare", indică instituţia.

Termenul de realizare a lucrărilor la postul vamal Leușeni stabilit în contract este 28 iunie 2022, însă autoritatea vamală planifică finalizarea acestora înainte de termen.

De asemenea, Serviciul Vamal examinează posibilitatea inițierii unui proiect de modernizare a postului vamal Leușeni și în ceea ce privește energia alternativă, prin montarea panourilor fotovoltaice, ceea ce va reduce cheltuielile pentru consumul de energie și va contribui la protejarea mediului înconjurător.

Proiectul „Reabilitarea și modernizarea birourilor vamale de frontieră de pe granița România-Moldova” este finanțat de Uniunea Europeană în cadrul Programului Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020 prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate și cofinanțat de statele participante în program.

Foto: Serviciul Vamal 

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!