ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

ASD atenționează că accesele neautorizate la drumurile publice constituie pericol pentru siguranța rutieră

15:37 | 15.12.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 15 dec. /MOLDPRES/. Administraţia de Stat a Drumurilor (ASD) a anunţat astăzi că atestă cazuri frecvente de nerespectare de către agenții economici, care activează în zona adiacentă drumurilor publice naționale, a prevederilor din Legea Drumurilor, ce reglementează amplasarea obiectivelor în zona drumului public şi/sau în zonele de protecţie ale acestuia, transmite MOLDPRES.

Potrivit ASD, mai multe cazuri recente de nerespectare a legislației în domeniul rutier au fost înregistrate pe drumurile naționale M1, M2, M5, R1, R2, R3, R6, R14.

„În aceste zone au fost construite noi accese la drumurile naționale, care nu au fost autorizate de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, au fost demolate parapetele metalice de siguranță, lucrările fiind executate fără respectarea cerințelor în domeniu, fapt ce prezintă un risc sporit de accidente pe drumurile naționale. De asemenea, accesele neautorizate creează dificultăți pentru lucrările de întreținere a sectoarelor de drum, acestea fiind amplasate în zona de siguranță a drumului”, indică instituţia.

Administrația de Stat a Drumurilor, care este responsabilă de întreținerea, reparația și administrarea drumurilor naționale, atenţionează agenții economici și persoanele fizice să nu efectueze lucrări neautorizate, să nu desfășoare activități comerciale în zona de siguranță a drumurilor publice naționale, fără acte permisive, eliberate de autoritățile de profil. Totodată, drumarii solicită organelor de drept să se autosesizeze în aceste cazuri.

În prezent, pe traseele naționale, în raza de 20 km a municipiului Chișinău, sunt construite 421 de accese, dintre care doar 49 sunt autorizate, conform sursei citate.

Foto: ASD

img21009665

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!