ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Prim-ministrul Natalia Gavrilița a participat la Summitul Global al Parteneriatului pentru Guvernare Deschisă 2021

15:54 | 15.12.2021 Categorie: Oficial

Chişinău, 15 dec. /MOLDPRES/. Premierul Natalia Gavrilița a participat astăzi la Summitul Global al Parteneriatului pentru Guvernare Deschisă (OGP Global Summit). Evenimentul, ajuns la cea de-a zecea ediție, a avut loc în format online și a fost găzduit în anul curent de către Republica Coreea, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.   

Summitul a reunit șefi de guverne din mai multe state, reprezentanți ai societății civile, care au analizat progresul OGP și au setat noi priorități pentru următorul deceniu, bazate pe consolidarea spațiului civic și implicarea sectorului asociativ în elaborarea politicilor publice, combaterea corupției și promovarea inovației digitale incluzive. 

În luarea sa de cuvânt, prim-ministrul Natalia Gavrilița a menționat că transparența și responsabilitatea, de rând cu eliminarea corupției din sistemul public, reprezintă angajamente cheie ale Guvernului față de cetățenii Republicii Moldova.  

Digitalizarea este o altă prioritate a Guvernului. „Soluțiile digitale ar trebui să fie o normalitate în relația statului cu cetățenii, mediul de afaceri și societatea civilă. Digitalizarea serviciilor publice va spori transparența, fiind un instrument excelent pentru atenuarea riscului de corupție", a declarat Natalia Gavrilța, subliniind că, în acest sens, Executivul a numit un viceprim-ministru responsabil exclusiv pe domeniul digitalizării. În prezent, autoritățile statului elaborează cadrul legal care va facilita interacțiunea online cu instituțiile publice și va exclude într-o măsură cât mai mare necesitatea de a prezenta documente pe suport de hârtie de către cetățeni sau agenți economici. 

„Acum suntem în proces de revizuire și actualizare a Strategiei Naționale de Dezvoltare Durabilă Moldova 2030, iar funcționarii publici lucrează îndeaproape cu experți din societatea civilă la acest proiect important. Aceeași abordare este și în cadrul ministerelor în procesul de elaborare a politicilor", a punctat prim-ministrul, subliniind că inclusiv măsurile luate în contextul combaterii pandemiei de COVID-19 au fost mai întâi consultate cu reprezentanții  ai diferitor sectoare, cum ar fi, de exemplu mediul de afaceri. 

Totodată, Natalia Gavrilița a menționat că Guvernul Republicii Moldova este deschis față de implicarea, în sistemul de administrație publică, a membrilor diasporei cu experiență profesională în companii și organizații occidentale. În acest scop, în prezent, se elaborează un program național pentru stimularea implicării diasporei și facilitarea integrării cetățenilor Republicii Moldova.

Foto: Guvern

img21009666

img21009666

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!