ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Franța a adoptat o lege ce susţine librăriile în faţa giganţilor comerţului electronic

14:29 | 16.12.2021 Categorie: Externe

Paris, 16 dec. /MOLDPRES/. Parlamentul Franţei a adoptat joi un proiect de lege menit să protejeze librăriile în faţa concurenţei pe care o reprezintă marile platforme de vânzări electronice, în special Amazon, impunând principiul unui preţ minimal pentru livrările de cărţi, informează AFP, preluată de Agerpres și MOLDPRES.

Textul "menit să susţină economia cărţii", înaintat de senatoarea Laure Darcos (partidul Republicanii, dreapta), a fost adoptat în unanimitate în a doua lectură în Senat, vot ce încheie parcursul său legislativ şi îl ratifică în parlament.

Principala dispoziţie a textului legislativ prevede că serviciul de livrare de carte "nu poate fi oferit de retailer cu titlu gratuit", ci trebuie să aibă o valoare facturată minimală, ce va fi fixată printr-o decizie ministerială.

În vizor sunt luate livrările la preţ redus practicate de giganţii în comerţul online precum Amazon, care fixează în mod sistematic la pragul legal la 0,01 euro costurile de transport, tarife la care editorii şi librăriile tradiţionale nu se pot alinia.

Ministrul Culturii al Franţei, Roselyne Bachelot, a salutat noua lege, care "va permite întărirea echităţii pe filiera cărţii".

Amazon a reacţionat, apreciind că "preţul unei asemenea măsuri asupra puterii de cumpărare se va ridica la peste 250 de milioane de euro pe an".

Foto: Agerpres 

img21009700

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!